Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Az EU Külügyminiszterek Tanácsának következtetései a 2013. augusztus 13. után Egyiptomban kialakult helyzetről
2013.08.21.

Azután hogy Egyiptomban a hadsereg július 3-án fordulatot hajtott végre az ország vezetésében, majd augusztus 13-án kihirdette a rendkívüli állapotot, amelynek alapján a következõ napokban aránytalanul keményen lépett fel ellenfeleivel szemben, az EU vezetõ képviselõi nem hallgathattak tovább. Elõször, augusztus 16-án Catherine Ashton adott ki néhány soros nyilatkozatot (lásd Statement by EU High Representative Catherine Ashton on the situation in Egypt. In: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/138587.pdf), majd augusztus 18-án Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso rövid nyilatkozatot (lásd Joint statement by President of the European Council Herman Van Rompuy and President of the European Commission José Manuel Barroso on Egypt. In: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/138589.pdf). Ezt követõen összehívták a külügyminiszterek tanácsát. A miniszterek – nyári szabadságukat megszakítva – augusztus 21-én tartották meg a tanács rendkívüli ülését az Egyiptomban kialakult helyzetrõl. Az EU-országok álláspontja mind a legnagyobb arab országban kialakult változás jellegének megítélését, mind a teendõket illetõen több pontos eltért egymástól – végül is a tanács annak a fõ törekvésnek a jegyében fogalmazta meg „következtetéseit” (állásfoglalását), hogy az EU Egyiptomban minden fél felé meg tudja õrizni közvetítõ szerepét és befolyását.

A tanács ülésén Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte.

A dokumentum újraközlésének forrása az Európai Tanács honlapja. Council conclusions on Egypt. FOREIG_ AFFAIRS Council meeting Brussels, 21 August 2013. In: 138599.pdf

(H.J.)

 

 

Letölthető publikációk:

Council-conclusions-on-egypt82 KBPDF dokumentum2013.08.24.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius