Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar–amerikai kapcsolatokról az Egyesült Államok által megfogalmazott korrupciós állítások kapcsán
2014.10.23.

 

A magyar kormány kész kivizsgálni a korrupciós állításokat

2014. október 23. 9:38

A magyar kormány kész kivizsgálni az Egyesült Államok által megfogalmazott korrupciós állításokat, amelyek nyomán Washington megtiltotta több magyar hivatalos személy beutazását, ugyanakkor az amerikai diplomaták nem készségesek abban, hogy ismertessék a vádak mögött álló részleteket - írta szerdán internetes kiadásban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterre hivatkozva az amerikai USA Today napilap.

Szijjártó ugyanakkor a lap szerint leszögezte, hogy tovább szeretne lépni a két ország közötti diplomáciai csetepatén. Szijjártó Péter a lap szerkesztõségével való találkozóján elmondta, komolyan veszi az állításokat, s nem kíván miattuk viszályba keveredni.

„Az Egyesült Államok a barátunk. Az Egyesült Államok a legszorosabb szövetségesünk. Miért mondjak negatív dolgokat?" – mondta. Szavai szerint a súrlódás "nagy belsõ vitát" kavart Magyarországon.

A lap szerint az amerikai külügyminisztérium nemrégiben hat jelenlegi és volt magyar hivatalos személyt fosztott meg attól a lehetõségtõl, hogy amerikai beutazó vízumot kapjon. Hivatalos közlés szerint a döntés a kormányzati korrupcióról szóló "megalapozott információn" alapul. A USA Today médiajelentésekre hivatkozott, amelyek szerint a magyar kormány vizsgálatot indított amerikai cégek ellen, miután azok arra panaszkodtak, hogy kenõpénzt kértek tõlük.

Szijjártó Péter kifogásolta, hogy kormánya semmilyen részletet nem kapott az Egyesült Államoktól a beutazási tilalommal kapcsolatban. "Nem tudjuk, hogy hányan vannak, kik azok és miért (vádolják õket)" – jelentette ki a találkozón.

A lap szerint az amerikai külügyminisztérium elõször a vízumügyek titkosságára hivatkozva elzárkózott a részletek közlésétõl, ám közleményében késõbb rámutatott, hogy az információk Magyarországon hozzáférhetõk a civil szervezetektõl, a közérdekû bejelentõk és civil társadalmi csoportok sorától, amelyek a kormányzati átláthatóság fenntartását tekintik feladatuknak.

„Orbán Viktor miniszterelnök konzervatív kormánya 2010-ben került hatalomra és a tekintélyelvûbb irányítás felé mozdult el" – írta a lap.

Szijjártó Péter a lap szerint kijelentette, hogy a kormány sikeresen, jó irányba fordította az ország megtorpant gazdaságát, ami sikertörténet a pénzügyi problémákkal küzdõ Európai Unióban.

Elmondta, hogy Victoria Nuland európai ügyekért felelõs amerikai helyettes államtitkárral való keddi találkozójukon hangsúlyozta, hogy "zéró toleranciával viszonyulunk a korrupcióhoz. Harcolunk a korrupció ellen. Örömmel együttmûködünk az Egyesült Államokkal a korrupció elleni küzdelemben. Az egyetlen dolog, amire szükségünk van, az a hiteles információ."

Szijjártó Péter a lap szerint arról is beszámolt, hogy látogatása során amerikai vállalatvezetõkkel új beruházásokról tárgyal. Méltatta, hogy az amerikaiak 9 milliárd dollárt fektetettek be Magyarországon, ahol több mint 1700 amerikai vállalat mûködik, s amelyek 83 ezer munkahelyet hoztak létre.

Más kérdésekrõl szólva Szijjártó elmondta, hogy kormánya kiáll az orosz támogatottságú szakadárokkal polgárháborúba keveredett Ukrajna területi épsége mellett. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az Oroszország ellen bevezetett jelenlegi európai szankciók nem hatékonyak.

(MTI)

 

Forrás: Kormányportál, Külgazdasági és Külügyminisztérium. In: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/a-magyar-kormany-kesz-kivizsgalni-a-korrupcios-allitasokat

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius