Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Pintér Sándor belügyminiszter nyilatkozata az EU-országok belügyminisztereinek a bevándorlásról tartott üléséről
2015.06.16.

Pintér Sándor belügyminiszter, aki Magyarországot képviselte az EU-országok belügyminisztereinek a bevándorlásról Brüsszelben tartott 2015. június 16-i ülésén, nyilatkozatban ismertette a tanács ülésén megfogalmazott állásponttal kapcsolatos magyar álláspontot.  

 

 

Elfogadhatatlan lenne a kötelezõ befogadási kvóta

2015. június 16. 17:07

 Magyarország számára elfogadhatatlan lenne, ha uniós kötelezettségként írnák elõ számára meghatározott számú menekült befogadását, hiszen az ország már így is nagy migrációs nyomás alatt áll – hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter.

Elmondta, hogy a belügyi tanácskozáson elhangzott tagállami véleményeket most a brüsszeli tanácsi titkárság összegzi, és a jövõ hét csütörtök-pénteken tartandó EU-csúcstalálkozó résztvevõi elé terjeszti. Az ott remélhetõleg elfogadandó állásfoglalás alapján az Európai Bizottság belügyekkel foglalkozó biztosa szeptemberre elkészítheti a migrációs témájú megállapodások végrehajtásának a tervezetét.

A magyar miniszter beszámolt arról, hogy kiindulásként elsõsorban az Olaszországra és Görögországra nehezedõ migrációs nyomást tekintették át, de miután az egyes tagországok képviselõi konkrét adatokkal szolgáltak a határaikon elfogott illegális migránsok számát illetõen, egyértelmûvé vált, hogy Magyarország is a kiemelten érintett országok közé tartozik, és a földközi-tengeri mellett a balkáni útvonalnak is jelentõs figyelmet kell szentelni uniós szinten.

Az Európai Bizottság májusban az egyes EU-országok közötti tehermegosztás, szolidaritás elvére hivatkozva konkrét befogadási kvótákra tett javaslatot. Pintér Sándor elmondta, hogy most a miniszterek nem számokról, hanem elvekrõl vitatkoztak – leginkább arról, hogy kötelezõ vagy önkéntes alapú legyen-e a menekültek kvóták szerinti elosztása a tagországok között. A bizottsági javaslat szövege e szempontból valamelyest "billeg", Magyarország azonban szilárdan az önkéntesség mellett van.

Fölvetõdött az az elgondolás is, hogy a politikai menekültek, illetve a gazdasági okokból Európába készülõk ügyét még az EU-n kívüli államokban szervezett módon elkülönítsék egymástól, és annak megfelelõen kezeljék.

A belügyminiszter kitért arra, hogy Magyarország azt szeretné, ha teljes mértékben maga dönthetne határrendészeti kérdésekben, így az illegálisan érkezõk õrizetbe vételét illetõen, amire nézve most korlátozó jellegû uniós szabályok vannak életben.

A miniszterek – közölte Pintér Sándor – a menekültügyi problémák kendõzetlen felvetése mellett is hitet tettek a belsõ határellenõrzéstõl mentes schengeni rendszer, a személyek szabad mozgása elvének fenntartása mellett.

(MTI; Belügyminisztérium)

Forrás: A Belügyminisztérium honlapja. In: http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/elfogadhatatlan-lenne-a-kotelezo-befogadasi-kvota

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius