Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Dawes-terv
1924.04.09.

 

A német márka növekvõ elértéktelenedése miatt Németország 1922-ben már képtelen volt a jóvátételek teljesítésére, és november 14-ei jegyzékében 3–4 évi moratóriumot kért. Az angol közvetítõ javaslat elutasítása után francia–belga csapatok a német fa- és szénszállítások elmaradására való hivatkozással 1923. január 11-én megszállták a Ruhr-vidéket, amire a német kormány passzív ellenállással, a Franciaország és Belgium javára történõ jóvátételi szolgáltatások felfüggesztésével felelt.

A Jóvátételi Bizottság a válság megoldására 1923. november 30-án két szakértõi bizottságot küldött ki, az egyiket, Charles Dawes amerikai bankár elnökletével, a német márka stabilizációjának és a költségvetés egyensúlyának megvizsgálására, a másikat a német tõkemenekülés megakadályozására. Az 1924. április 9-én elõterjesztett szakértõi jelentés, az ún. Dawes-terv újból rendezte a németjóvátétel kérdését. A Dawes-terv nem állapította meg a Németország által fizetendõ jóvátétel végleges összegét. A Dawes-terv alapgondolata az volt, hogy az európai háborús adósságoknak az Egyesült Államok részére történõ visszafizetését a német fizetõképesség helyreállítása, illetõleg a német jóvátételi fizetések teljesítése révén biztosítja, továbbá az, hogy a német termelést és a kivitelt a szovjet piac meghódítása felé irányítsa. Ugyanakkor 800 millió aranymárka nemzetközi, fõként amerikai kölcsönt bocsátottak Németország rendelkezésére.

A szakvéleményt a német kormány 1924. április 16-án elvileg jóváhagyta. Április 25-én és 26-án Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Olaszország, Jugoszlávia és Japán kormánya hozzájárult. Formális elfogadására az 1924. augusztus 30-i londoni egyezményben került sor.

Forrás: Stoecker, Helmuth (Szerk.): Handbuch der Verträge 1871–1964 Deutscher Verlag d. Wiss., VEB, 1968.Berlin. 240–242.)

Fordította és közreadja Németh István

Letölthető publikációk:

A-Dawes_terv463 KBPDF dokumentum2013.02.07.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius