Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Közel-Kelet- és Afrika-tanulmányok Móse Dajan Központja / Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies (MDCMEAS)

A Közel-Keleten összesen 188 think tank működik, melyből a legtöbb – 35 – Izraelben található. Ennek oka egyrészt az izraeli–amerikai kapcsolatokban keresendő, hiszen a think-tankek hagyománya az Egyesült Államokból ered, és Izrael politikai kultúrájára nagy hatással van az amerikai minta, másrészt a térségben elsősorban Izraelben találhatunk olyan politikai környezetet, mely lehetővé teszi a véleményformálás ilyen jellegű szabadságát.

Az Izraelben működő 35 think tank közül a legnagyobb a Shalem Center, az International Institute for Counterterrorism in Herzliya és a Jerusalem Center for Public Affairs. Ezek egyetemektől függetlenül működnek, azonban a legtöbb kutatóintézet akadémiai kapcsolatokkal rendelkezik, melynek elsődleges oka a forráshiány. A Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies szintén ebbe az utóbbi csoportba tartozik, a Tel Aviv-i Egyetem (Tel-Aviv University) keretein belül működik, ez az egyik legrégebbi és legnagyobb ilyen típusú intézet. Ezek az intézetek általában politikailag függetlenek, inkább tudományos beállítottságúak, kevésbé tartozik feladatuk közé a politikai tanácsadás, mint amerikai társaik esetén, és általában kevésbé hatnak a politikai környezetre, mint az Egyesült Államokban működő olyan kutatóintézetek, mint az AEI, a Brookings vagy a Cato Institute. Általában kevés munkatársat foglalkoztatnak és relatíve kis költségvetésből gazdálkodnak.

A Móse Dajan Intézet nagyrészt az egyetem forrásaiból, adományokból, kutatási ösztöndíjakból és hozzájárulásokból tartja fenn magát, mely összesen évente kb. 0,8-1 millió dollár között mozog.

Letölthető publikációk:

Közel-Kelet- és Afrika-tanulmányok Móse Dajan Központja
Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies (MDCMEAS)142 KBPDF dokumentum2009.07.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius