Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata az Európai Tanács 2014. március 6-i ülését követően
2014.03.06.

 

Az Ukrajnához fûzõdõ magyar érdek változatlan

2014. március 6.

A magyar érdek az ukrajnai válsággal kapcsolatban változatlan, egy demokratikus, a saját lábán álló Ukrajnában vagyunk érdekeltek – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfõinek csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozóját követõen.

A kormányfõ közölte: Magyarország olyan Ukrajnában érdekelt, amelyben az ott élõ magyarok biztonságban érezhetik magukat. A kormányfõ ismét megerõsítette, hogy Magyarország nem fogadja el, illegitim döntésnek tartja annak a törvénynek az eltörlését, amely az ukrajnai kisebbségek számára biztosítja a hivatalos anyanyelvhasználat lehetõségét.

Orbán Viktor ismertette, hogy az ukrán miniszterelnök az uniós vezetõkkel folytatott megbeszélésen több kérést fogalmazott meg ukrán részrõl, amelyeket az uniós vezetõk lényegében maradéktalanul teljesítettek. Arszenyij Jacenyuk a társulási és szabadkereskedelmi megállapodás kettéválasztását kérte, valamint azt, hogy a politikai társulásról elõbb alá lehessen írni a megegyezést, a szabadkereskedelmi egyezmény részleteit pedig további tárgyalásokon lehessen tisztázni. Jacenyuk azt a kérést is megfogalmazta, hogy az EU ne kösse a május 25-re kitûzött választásokhoz a megállapodás aláírását.

A kormányfõ ismertette, hogy az uniós vezetõk arról is tárgyaltak, milyen kézzelfogható ajánlatot tehetnek az ukránok számára a diplomácia lépéseken túl, õ pedig amellett foglalt állást, hogy meg kellene teremteni a vízummentes beutazás lehetõségét Ukrajna polgárai számára. A kormányfõ hangsúlyozta, hogy ez nem pusztán politikai szándék kérdése, hanem számos feltétel teljesülését követeli meg. Mint elmondta: õ személyesen is ennek gyors és lehetõ legegyszerûbb módon való megadását javasolta.

Orbán Viktor ismertette, hogy az EU állam- és kormányfõi arról is szót ejtettek, hogy az Egyesült Államok exportszabályozása jelenleg tiltja a földgáz kivitelét. Ezt Amerikának meg kellene szüntetnie, hogy az EU országai ezáltal új forrásból juthassanak energiához, elõsegítve ezzel az orosz földgáztól való függetlenedést.

A miniszterelnök ehhez kapcsolódóan azt is bejelentette: hamarosan "új nap kel majd fel a magyar energiagazdálkodás történetében", mert még ebben a hónapban átadják a Szlovákiát Magyarországgal összekötõ földgáz-kapcsolatot, amelyen eleinte próbaüzem indul, majd 2015. január 1-jétõl száz százalékosan üzemelni kezd.

Az ukrajnai konfliktus miatt összehívott csúcsértekezlet után a kormányfõ ismertette, hogy ezzel az úgynevezett interkonnektorral összeköttetés nyílik egészen a csehországi földgázvezetékekig, amelyekben már nem orosz, hanem más forrásból származó, fõleg északi-tengeri gáz található, és így lehetõvé válik, hogy Magyarország ne csak orosz földgázhoz juthasson hozzá.

"A próbaüzem már megkezdõdik ennek a hónapnak a végén, ami azt jelenti, hogy persze némi kockázattal, de ha kell, ha úgy adódna, hogy megszorulnánk, akkor az azonnal használható és igénybe vehetõ" – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor az Oroszországgal szemben bevezetett fokozatos uniós szankciókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy amit Oroszország tett, vagyis, hogy gyakorlatilag leválasztotta Ukrajnáról a Krím félszigetet, azt nem lehet másnak, csakis agressziónak minõsíteni, az Európai Uniónak pedig erre választ kell adnia.

A csúcs után kiadott közlemény tanúsága szerint az Európai Unió elsõ lépésként felfüggeszti Oroszországgal a vízumkönnyítésrõl és az új partnerségi megállapodásról szóló tárgyalásokat, majd második lépésként, ha a békés, tárgyalásos rendezés érdekében az elkövetkezõ napokban nem történnek érdemi lépések, akkor célzott beutazási tilalom bevezetése és vagyonbefagyasztás is napirendre kerülhet, és a következõ EU-orosz csúcstalálkozót is lemondhatják. Harmadik lépésként a nyilatkozat szerint széles körû gazdasági, kereskedelmi szankciók bevezetése is szóba jöhet abban az esetben, ha az oroszok további lépéseket tesznek a helyzet destabilizálása felé.

"Ez jól mutatja, hogy az Európai Unió a végsõkig kitart álláspontja mellett, hogy nem szabad a politikai kérdéseket összekeverni a gazdasági kérdésekkel, és el kell különíteni a gazdasági együttmûködést a politikai konfliktustól ameddig lehet" – húzta alá Orbán Viktor.

Forrás: Orbán Viktor honlapja. In: http://www.miniszterelnok.hu/cikk/az_ukrajnahoz_fuzodo_magyar_erdek_valtozatlan

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius