Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A. Merkel kancellár és N. Sakozy elnök közös levele M. Herman Van Rompuy-nek, az Európai Tanács elnökének
2011.08.17.

2011. augusztus elejétől egész sor aggasztó jelenség mutatkozott a világ és Európa pénzügyeiben. Az első félévi gazdasági eredmények nyilvánosságra kerülése után kiderült, hogy a remélt fellendülés megtorpant, nem lesz gyors felemelkedés a recesszióból. Ráadásul jobban láthatóvá vált, hogy több ország kormánya képtelen meghozni azokat a magára és országára nézve különösen nehéz döntéseket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek lennének pénzügyeik kézbentartásához, továbbá, hogy ezzel nehezítik és veszélyeztetik a közös valuta, az euró helyzetét is. A kiútkeresés céljából több két- és sokoldalú találkozóra került sor az EU-ban. Ezek sorában jelentős szerepet kapott az EU-ban mindinkább főszerepet játszó Franciaország és Németország közötti párbeszéd és egyeztetetés a szóban forgó kérdésekről.

2011. augusztus 17-én este hozták nyilvánosságra az Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sakozy francia elnök aznapi találkozóján elfogadott, Herman Van Rompuy-nak, az Európai Tanács elnökének írt közös levelét. Az egyeztetés során kialakított francia–német álláspont és a javaslatok abból a szempontból is jelentősek, hogy jelzi a két országnak az integráció továbbfejlesztése irányára vonatkozó elképzelését is, amely egyebek mellett az euroövezetben valamiféle közös gazdasági kormányzás felé mutat.

Az EU-országok kormányainak és meghatározó gazdasági köreinek egy része – gazdaságpolitikai szuverenitását féltve – szkeptikusan fogadta a közös levélben megfogalmazott javaslatokat, mások megkésettnek és kevésnek találták az abban foglaltakat.

A levelet újra közreadja HJ

Forrás: A Francia Köztársaság elnökének honlapja -

http://www.elysee.fr/president/les-actualites/communiques-de-presse/2011/lettre-commune-de-n-sarkozy-et-de-a-merkel.11871.html

Letölthető publikációk:

german version1.5 MBPDF dokumentum2011.09.09.
Lettre_comune_Sarkozy-Merkel2.5 MBPDF dokumentum2011.09.09.
English_version24 KBPDF dokumentum2011.09.09.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius