Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Wisner, Frank Gardiner (1902–1965)

Az amerikai központi hírszerzés szülőatyjainak névsora három személyre korlátozódik. William Donovan tábornok Truman elnöktől közvetlenül kapott utasítást a központi szervezet felállítására. Allen Dulles a legrutinosabb második világháborús kémnek számított, ezért kulcsszerepe volt a struktúra kialakításában. Az egyik legaktívabb gyakorlati szervező pedig Frank Wisner volt, aki Dulleshez hasonlóan Wall Street-i ügyvédként csatlakozott a CIA-hoz (Central Intelligence Agency – Központi Hírszerző Ügynökség). Fáradhatatlan teherbírással és meglepő fanatizmussal dolgozott az Ügynökségen belül, szentül hitte, hogy egyszer eljön a nap, amikor a világ megszabadul a bolsevizmustól, és ő ebben kulcsszerepet akart vállalni.

James Angletonnal ellentétben nem az irodájából irányította az akciókat. Titkos küldetéseken vett részt, rendszeresen utazott Európába, megbeszéléseket tartott a CIA regionális vezetőivel Frankfurtban, Münchenben, Salzburgban. Saját szemével akarta ellenőrizni a Berlinben épült titkos alagút építési munkálatait, és vesztére testközelből nézte végig 1956-ban Bécsben a magyar menekültáradatot. Wiz – ahogy munkatársai becézték az angol varázsló szóra utalva – energikus ember volt, kicsattant az életerőtől, egészségesen telt arcán pedig derűs mosoly ült. A vérmérsékletéből eredő túlfűtöttség azonban az évek során elhatalmasodott rajta, a stresszel járó, és érzelmileg nehezen viselhető munka terhessé vált számára. Nem volt az az ember, aki feladná céljait, vagy aki tudomásul tudná venni gyengeségét. A megterhelő élet következménye, hogy élete utolsó éveiben a mániákus depresszió betegségével kellett küzdelmet vívnia.

Letölthető publikációk:

Wisner, Frank Gardiner (1902–1965)132 KBPDF dokumentum2009.06.29.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius