Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

SZEKRÉNYES ÉVA

A 2014 és 2019 közötti Európai Bizottság megalakulása

 

Az európai parlamenti választásokat követõen 2014. május 27-én ült össze az Európai Parlament egyik fõ döntéshozó politikai testülete, az Elnökök Értekezlete annak érdekében, hogy megvitassák a választások eredményeit és megfogalmazzák véleményüket az Európai Bizottság (EB) elnökjelöltjének megválasztása kapcsán.

Az Európai Parlamentben az Elnökök Értekezlete továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor vegyék figyelembe az európai választások eredményeit. Az Elnökök Értekezlete által kiadott 2014. május 27-i közlemény szerint – hivatkozva az Európai Unióról szóló szerzõdés 17. cikkének 6. és 7. pontjára – az Európai Tanácsnak együtt kell mûködnie az Európai Parlamenttel a jelöltállításban. A közleményben kitértek az Európai Néppárt bizottsági elnökjelöltjére, Jean-Claude Junckerre. A dokumentumot a két legnagyobb párt, az EPP és az S&D frakcióvezetõi, Joseph Daul (francia) és Hannes Swoboda (osztrák) 2014. május 27-én hivatalosan átadták Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének. Az EP vezetõ testülete, amely közvetetten a hetedik jogalkotási ciklus 645 képviselõjének, míg az újonnan megválasztott parlament csaknem 600 képviselõjének álláspontját tükrözte, úgy vélte, a szerzõdés betûi és szellemisége értelmében a jövõbeni EB elnökének megválasztásakor széleskörû párbeszédet kell folytatni annak érdekében, hogy az elnökjelölt képes legyen megszerezni a megválasztásához szükséges többséget.

 


 

Letölthető publikációk:

A-2014-es-2019-kozotti-Europai-Bizottság755 KBPDF dokumentum2014.09.24.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius