Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Kiprianu, Markosz

Kiprianu, Markosz (Limasszol, 1960) ciprusi politikus, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozó biztosa (2004–).

Édesapja, Szpirosz Kiprianu, Ciprus elnöke volt 1977 és 1988 között. M. Kiprianu az Athéni Egyetemen jogot hallgatott, majd az egyetem elvégzése után a Trinity Főiskolán és a Cambridge-i Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol nemzetközi- és adójogra szakosodott, majd a jogtudományok doktorává avatták. Ezt követően a Harwardon a társasági jog és az adózás területére specializálódott, és itt újabb doktori címet szerzett. Pályafutását az Európa Tanács Emberjogi Bizottságában kezdte, miközben nemzetközi jogi kutatásokat végzett a Cambridge-i Egyetemen.

Praktizáló ügyvédként karrierje 1985-ben indult. 1985 és 1991 között egy ügyvédi iroda munkatársa volt, majd 1991-ben önálló irodát alapított.

Politikusi pályafutása 1986-ban kezdődött: 1986 és 1991 között Nicosia város önkormányzati tanácsosa, 1993 és 1997 között a Demokrata Párt ifjúsági szervezetének elnöke. 1986-tól a Demokrata Párt központi bizottságának, 1993-tól 1998-ig, valamint 2001-ben a párt vezetőségének a tagja. 1991-ben Nicosia képviselőjeként bekerült a parlamentbe a Demokrata Párt színeiben, majd 1996-ban és 2001-ben is újraválasztották. Ezt követően lemondott képviselői posztjáról, és pénzügyminiszter lett.

2003-as pénzügyminiszteri kinevezését a 2004. május 1-jei Európai Bizottsági beiktatása szakította meg. Az Európai Bizottság előtt való bemutatásakor Barroso hangsúlyozta, hogy a ciprusi politikus kiválasztása többek között a csapatszellem és a kollegialitás szellemét erősítendően történt, valamint azért, hogy az európai közvetítés erőteljesebb legyen. Széleskörű jogi ismereteinek és nemzetközi érdeklődésének köszönhetően választották meg az egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztosnak. Elkötelezettnek vallja magát az állampolgárok egészsége iránt, és hisz abban, hogy a politika segíthet a fogyasztók védelmében, amely rendkívül fontos a mai versenypiacon. Felelősségi körébe tartozik az élelmiszerek biztonsága; közegészségügy, a fogyasztói jogok és az állatgondozás. Mivel ezek az emberek mindennapjait érintik, célul tűzte ki olyan politika megvalósítását, amelynek eredményei valóban érzékelhetőek lesznek az Európai Unió állampolgárai számára. A fogyasztói jogok biztosítása érdekében együtt dolgozik a nemzeti kormányokkal, az Európai Parlamenttel, a fogyasztói szervezetekkel, egészségügyi érdekcsoportokkal, üzleti csoportokkal, tudósokkal valamint kutatókkal és szakértőkkel. Célja, hogy a fogyasztók bárhol Európában félelem nélkül élvezhessék az ételek ízét, vásárolhassák azokat, és érdekeik védve legyenek. 2004 decemberében a G7-országok párizsi ülésén Kiprianu kezdeményezésére elfogadták a nemzetközi egészségügyi ellátás biztonságára vonatkozó programot, és létrehozták a betegségek megelőzéséért és ellenőrzéséért felelős európai központot. 2004 decemberében felszólalt az állategészségügy védelmében is, és 2006. november 8-án lefektette a közösségi állategészségügy stratégiáját a 2007–2013-as időszakra. 2005 júniusában hosszas előkészítés eredményeként hivatalosan is felavatták az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalt, amely független szervezetként védi a fogyasztók jogait, és felügyeli az élelmiszerbiztonságot.

Hivatalba lépése óta számos alkalommal utazott Ázsiába és Dél-Amerikába az EU-ba importált élelmiszerek biztonságának ügyében. Az egészségügy védelmében nagy kihívást jelentett a 2006-ban megjelenő madárinfluenza, amelynek ügyében több alkalommal utazott Kínába, Törökországba és Ázsia más országaiba a megelőzést szorgalmazva. Az Európai Unió állampolgárai egészségi állapotának növelése érekében is próbált hatékony politikai lépéseket tenni, például kezdeményezte egy, az EU állampolgárainak mentális egészségét megőrző program kidolgozását a WHO-val közösen.

2006 második felében az Európai Bizottság elnökével egyetértésben úgy döntöttek, hogy a bizottságon belül létrehozzák az önálló fogyasztóvédelmi biztosi posztot, Kiprianu pedig egészségügyi biztosként folytatja tevékenységet. A rövid távú főbb cselevési pontokat 2006 júniusában állították össze.

Összességében elmondható, hogy Kiprianu hivatalba lépése óta előre, hosszú távon gondolkozik, és az eddig kevésbé érintett területeknek is prioritást ad. Kihívást jelenthet számára az elöregedő Európa, az európai fogyasztók tudatosabbá válása. Mandátuma 2009-ben jár le.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius