Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

SZŰCS ANITA

Az 1873-1896-os világgazdaság válságának természetrajza – A brit hegemónia és a 19. századi nemzetközi monetáris rend szétzilálódása

Az új húzóágazatokban az Egyesült Államok és Németország is hatalmas részesedést szerzett a brit piacon, illetve egymás piacain, a brit exportõrök pedig ezzel párhuzamosan visszaszorultak. A német és az amerikai gazdaság két dologban alapvetõen különbözött a többiektõl: mindkettõ nagy volt és gyors növekedési rátával rendelkezett. Mivel a britek az új iparágakban kiszorultak a német és amerikai piacokról, termelésük nem bõvült megfelelõ ütemben, így a termelékenységük is lassult. Nagy-Britannia 1899-ben az amerikai import 26,3%-át tudta magáénak, míg Németország 18,7%-ot. Ez 1913-ban 26,5%-ra emelkedett, de Németország 30,7%-kal ekkor már megelõzte a briteket. Az Egyesült Államok részesedése a német importból ugyanebben az idõszakban 12%-ról 21%-ra nõtt, míg a brit 15%-ról 8,1%-ra csökkent. Az USA és Németország volt Nagy-Britannia két legnagyobb importforrása, fõként a gépek, vegyi anyagok, készételek és egyes fémek területén.

Az új húzóágazatok exportpiacáról Nagy-Britannia lassacskán kiszorult. Kereskedelmi mérlegének egyensúlya egyre nagyobb mértékben gyarmati piacaitól függött. A szofisztikálatlan gyarmati piacokra irányuló eladások nem kényszerítették rá a gyártókat a mûszaki fejlesztésre, így ez a stratégia is segített a britek versenyhelyzetének aláásásában

Letölthető publikációk:

Az 1873-1896-os világgazdaság válságának természetrajza - A brit hegemónia és a 19. századi nemzetközi monetáris rend szétzilálódása396 KBPDF dokumentum2013.06.01.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius