Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiája (2012)
2012.02.21.

 

A második Orbán-kormány a 2012. február 8-i ülésén fogadta el Magyarország új nemzeti biztonsági stratégiát. A Külügyminisztérium közleménye szerint „A stratégia a nemzeti érdekek, a hazánk által is osztott alapvetõ demokratikus értékek, valamint a biztonsági környezet elemzése alapján meghatározza azokat a célokat, feladatokat és eszközöket, amelyekkel az EU- és NATO-tag Magyarország a 21. század elejének nemzetközi politikai, biztonsági rendszerében érvényesíteni tudja érdekeit.”

Az új nemzeti biztonsági stratégia kidolgozását és elfogadását az tette idõszerûvé, hogy a 2004-es hasonló dokumentum elfogadása óta jelentõs változások történtek a világban, az euro-atlanti integrációs szervezetekben  és Magyarország közvetlen biztonsági környezetében is. Életbe lépett az Európai Unió lisszaboni szerzõdése (2009), a NATO is új stratégiai koncepciót fogadott el (2010). Az új stratégia több tekintetben folyamatosságot mutat 2004-es stratégiával, egyúttal épít a releváns nemzetközi szervezetek, valamint a hazánkhoz hasonló méretû és adottságú szövetséges országok hasonló dokumentumaira is. Az új nemzeti biztonsági stratégia kidolgozását a Külügyminisztérium végezte.

A stratégia célja, hogy iránymutatást nyújtson a kormányzati szektor számára biztonságpolitikai kérdésekben. Tekintette azonban arra, hogy az ország biztonsága mindenekelõtt közügy, ezért a stratégia feladata, hogy a szakmai körökön túl a mindennapi életben is hasznosítható támpontot nyújtson a hazai biztonságpolitikai gondolkodásban.

A dokumentum újraközlésének forrása: Magyar Közlöny, 2012. 19. sz. In: http://www.kormany.hu/download/f/49/70000/1035_2012_korm_hatarozat.pdf

 

Letölthető publikációk:

Magyarorszag-uj-nemzetbiztonsagi-strategiaja72 KBPDF dokumentum2014.01.03.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius