Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KOMMENTÁR

CSISZÁR ESZTELLA

„Sic transit gloria mundi” – Muammar Kadhafi (1942–2011)

2011. október 20-a nyilvánvalóan emlékezetes napnak számít majd Líbia történelmében: Szirt városában, szülőhelyéhez közel, a nyolc hónapja tartó fegyveres felkelés lezárásaként a „lázadók” megölték a „líbiai forradalom” 69 éves „vezetőjét", Muammar Kadhafit. Kadhafi vaskézzel irányította országát, amelyben az emberi jogok normái nem voltak értelmezhetőek, a terrort politikai eszközként használta belföldön és külföldön egyaránt, amelynek következében az ellentmondásos diktátort a Nemzetközi Bíróság háborús bűnök elkövetésével vádolta. A közel 42 éven át tartó zsarnokság nincs többé.

Kadhafi elkötelezett líbiai nacionalista volt, erős pánarab, majd pánafrikai törekvésekkel. A Nyugat az 1970-es évektől brutális diktátornak tekintette, aki az olajból származó jövedelmet a „baloldali” diktatúrák és terroristák támogatására használja világszerte. Elítélte, máskor meg udvarolt neki, vagy tette mind a kettőt egyszerre – a maga érdekei és Kadhafi látványos színjátékai szerint. Kadhafi valóban hosszú ideig támogatott sokféle terrorizmust, majd egy nagy fordulattal 2003-tól együtt harcolt az Egyesült Államokkal a szélsőséges iszlamista terrorizmus elleni háborúban. Kadhafi modernkori beduin harcos, a 20. század utolsó harmada a 21. század első évtizede közötti világ egyik legexcentrikusabb vezetőije volt. 27 éves korában angol mintájú katonai egyenruhában jelent meg a világpolitika színpadán, Afrika legszegényebb, alig több mint kétmilliós országának irányítását vette a kezébe, most 6.5 milliós népességű, az egy főre eső jövedelem tekintetében a leggazdagabb afrikai országot hagyta maga mögött. Közben cserélgette a jelmezeit és a szerepeit: a beduin harcosét és a főnökét, a filozofikus királyét, az afrikai „királyok királyá”-ét, a hősét és a buffóét. Szomszédja, Szadat egyiptomi elnök, mikor Izraellel kezdett barátkozni és határ menti harcokat vívott vele, mentálisan beteg embernek nevezte Kadhafit, akinek pszichiáterre lenne szüksége, Ronald Reagen amerikai elnök 1986-ban „őrült kutyá”-nak. Hívei és rajongói szent embernek tartották, prófétikus hatalmat tulajdonítottak neki.

Letölthető publikációk:

Muammar_Kadhafi_(1942–2011)446 KBPDF dokumentum2011.10.23.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius