Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
38. szám (2011)E-KÖNYVTÁR

CSORBA ESZTER

Az identitásmunka „színterei”. Muszlim vagyok és nő Magyarországon

Néztem Õt, ahogy a mappák, iratok és könyvek felett izgatottan telefonált. Megigazította fejkendõjét és ismét elnézést kért, hogy megváratott. Ekkor két, színes kendõt viselõ kislány szaladt be a szobába, egyikük félénken megállt az ajtóban, míg a másik levett a mögöttem lévõ polcról egy díszes könyvet. Közben egy fiatal, szakállas egyiptomi férfi lépett a szobába, köszöntött, majd kissé elmosolyodott tudatlanságomon, amikor a bemutatkozásnál reflexszerûen kezet nyújtottam neki. A lánynak az emeletre kellett rohannia, így alkalmam nyílt néhány szót váltani a férfival. Elmesélte, hogy pár hete egy állófogadásra hívták, ahol pezsgõvel kellett volna koccintania. Neki nem okozott problémát a visszautasítás, de ismer olyan muszlimokat, akik eleve el sem mentek volna az ünnepségre... ha tehetik, inkább elkerülik az olyan rendezvényeket, ahol kísértésnek lennének kitéve.

Az elsõ gondolatom az volt, hogy nehéz lehet egy nem muszlim országban a vallási elõírásokat betartó, a Korán szavait követõ muszlimként élni. A lány mindennapjaira gondoltam. A reggelre, amikor apró csatokkal és tûkkel összetûzi kendõjét, hogy elfedje nõiességét. Majd’ eszembe jutott, hogy közeleg a nyár, és hogy vajon mire gondolhat a miniszoknyát és a vállat szabadon hagyó blúzt viselõ titkárnõrõl, amikor belép az irodájába és leül. Aztán az órámra pillantottam és egyre kényelmetlenebbül mocorogtam a székemben, hiszen közelgett az ima ideje. Vajon meg kell szakítanunk a megbeszélésünket?

Kérdések egész sora zakatolt a fejemben. Nehéz lehet? Vajon gyerekkorától viseli a kendõt? Zavarja, ha valaki percekig gyanakvóan méregeti a villamoson? Van lehetõsége arra, hogy imádkozzon a munkahelyén?

Meg akartam érteni.

Letölthető publikációk:

Csorba_Eszter_Grotius_E-Konyvtar1.2 MBPDF dokumentum2011.09.12.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius