Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

KERTI ZSÓFIA

Egy olasz kereszténydemokrata államférfi: Alcide De Gasperi

Alcide De Gasperinek, a 20. századi Olaszország egyik kiváló politikusának mellszobra ma méltán áll Strasbourgban, az Európai Parlament épületének főbejáratánál. Egyik fő célja az egységes Európa megteremtése volt. Részt vett a Marshall-terv gyakorlati megvalósításában, és élen járt az Európa más országaihoz, elsősorban Franciaországhoz fűződő szoros gazdasági kapcsolatok kialakításában. Támogatta az Európai Szén- és Acélközösség létrehozását célzó Schuman-tervet, és hozzájárult a közös európai védelmi politika eszméjének kialakításához. A német Konrad Adenauerrel és a francia Robert Schumannal együtt az Európai Gazdasági Közösség egyik szellemi atyjaként tartják számon.

1945 és 1953 között vezető szerepet játszott Olaszország bel- és külpolitikájának alakításában. Nyolc egymást követő kormány miniszterelnöke volt, emellett a második világháború nemzetközi jogi lezárásának kritikus pillanataiban külügyminiszterként is sikeresen képviselte országát. Eközben Olaszországot a demokratikus modernizáció útjára segítette. Olaszország NATO-tagsága De Gasperi politikai eredménye is volt, amely kiemelte országát a fasizmus miatti elszigeteltségből, és kijelölte későbbi helyét a Nyugat oldalán.

Üzenete máig érvényes tanulságokat hordoz a béke megteremtése, a szolidaritás és a nemzetek közötti testvériség, a demokratikus hagyományok és a szabad nemzeti intézmények tradícióinak megőrzése terén. De Gasperit többen „jövőből érkezett politikusnak” is nevezik, arra utalva, hogy számos olyan problémát vetett fel Európa fejlődésével kapcsolatban, melyek megoldása a még meg sem született generációk feladata lesz.

Letölthető publikációk:

Egy olasz kereszténydemokrata államférfi340 KBPDF dokumentum2011.02.05.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius