Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 RECENZIÓ
Lakatos Artur
Egy sikeres amerikai egyetemi tankönyvről

(MINGST, KAREN A.: A nemzetközi kapcsolatok alapjai)

A nemzetközi kapcsolatok elmélete viszonylag új tudományág. Olyannyira, hogy ha végignézzük, hogy milyen elnevezéssel is oktatják például a magyarországi egyetemeken első pillantásra feltűnik, hogy még egységes elnevezése sincs. Az egyik talán a legelterjedtebb a ’a nemzetközi kapcsolatok elmélete’ és a hozzá közel eső ’a nemzetközi viszonyok elmélete’ elnevezés. A másik gyakran előforduló elnevezés ’nemzetközi politikaelmélet’ és ’a nemzetközi politika elmélete’. S van ahol a legrövidebb ’a nemzetközi kapcsolatok’ névvel oktatják tantárgyként ezt a tudományágat.

Karen A. Mingst könyvének címében is ez a harmadik helyen említett terminus szerepel, vagyis máshogyan úgy fogalmazhatnánk, hogy a könyv tulajdonképpen a nemzetközi kapcsolatok elméletének alapjairól szól.

A szerző (az amerikai Kentucky Egyetem professzora) neve igencsak ismert és elismert a nemzetközi kapcsolatok elméletéről szóló szakirodalomban. Könyve tankönyvnek készült, vagyis szűkebb olvasóközönség számára írta, főként egyetemi diákoknak. Váratlanul nagy sikert ért el. 2008-as első megjelenésétől napjainkkal eredeti nyelvén (angolul) már az ötödik kiadásnál tart, világszerte kézikönyvként használandó célzattal fordítják le, és több, a nemzetközi kapcsolatok elméletét és történet vizsgáló nemzetközi tekintélyű bibliográfiában is igencsak előkelő helyen szerepel. Ezek után csak üdvözölni tudjuk a budapesti Napvilág Kiadó fáradozását, hogy magyar nyelvre lefordítva is kiadta a könyvet.

Letölthető publikációk:

A_nemzetkozi_kapcsolatok_alapjai493 KBPDF dokumentum2012.02.13.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius