Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A szovjet kormány jegyzéke a nyugati hatalmakhoz
1948.07.14.

A szovjet vezetés Nyugat-Berlin blokádjával mindenekelőtt a „potsdami elvekhez” való visszatérést, vagyis azon négyhatalmi tárgyalásokat akarta kikényszeríteni, amelyekből korábban kizárták, és ekképpen az utolsó pillanatban megakadályozni a nyugatnémet különállam megszületését. Bár nem volt túlságosan nagy esélye annak, hogy a nyugati szövetségesekre gyakorolt nyomás e durva formájával tárgyalásos megoldást lehet kikényszeríteni Németország ügyében, néhány hétig úgy tűnt: Sztálinnak sikerül elérnie célját.

Az alábbi dokumentumban megfogalmazott szovjet álláspontot 1948. augusztus 3-án a nyugati hatalmak moszkvai követei előtt – akik a blokád felszámolásának feltételeiről korábban Molotovval tárgyaltak –, maga Sztálin pontosította. A szovjet diktátor kifejtette, hogy erre az intézkedésre főként „technikai okokból” volt szükség, mert a londoni határozatok és mindenekelőtt a valutareform „felbomlással fenyegette a szovjet megszállási övezet gazdaságát... a szovjet hatóságok (a blokáddal) megszállási övezetük centrumát védik”. Ráadásul „a londoni konferencia eredményeképp két német állam jött létre, két fővárossal, Frankfurttal és Berlinnel... ezért a nyugati hatalmak elvesztették (nyugat)berlini jelenlétük jogi alapját... nincs kifogása a három nyugati zóna egyesítése ellen – tette hozzá Sztálin, elegánsan felülemelkedve a szovjet propaganda addig hangoztatott tézisein –, ellenben nem helyesli a nyugati hatalmak szándékát, hogy Nyugat-Németországban német kormányt alakítsanak... a szovjet zóna ugyanúgy egységet képez, ám (a szovjeteknek) eszükbe nem jutna, hogy ott német kormányt alakítsanak... ez az igazi probléma” – jegyezte meg Sztálin, és a beszélgetés folyamán ismételten utalt arra, hogy a londoni ajánlások felfüggesztését tekinti a blokád befejezése árának.

(A dokumentumot közreadja Mezei Géza.)
Forrás: Mezei Géza: Európa kettészakítása és a kétpólusú nemzetközi rendszer születése
(1945-19949). Budapest, 2001. Új Mandátum Könyvkiadó, 302-305. old.

 

Letölthető publikációk:

A szovjet kormány jegyzéke a nyugati hatalmakhoz118 KBPDF dokumentum2010.02.26.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius