Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Genfi nyilatkozat Ukrajnáról
2014.04.17.

 

Ukrajna délkeleti, többségében oroszok lakta régióiban egyfelől a részben emberi és demokratikus szabadságjogokat követelő, részben szeparatista törekvéseket kifejező tüntetések és középület-foglaló akciók, másfelől a kijevi hatóságok velük szembeni erőt is alkalmazó fellépése nyomán 2014. április második hetében szinte napról-napra súlyosbodott a belpolitikai helyzet. Annak a kilátásnak a megjelenése, hogy a Krím orosz annexiója után a többi, jelentős arányú orosz kisebbségű régióban is érvényesülhetnek a szeparatista törekvések, különösen Oroszország támogatása esetén, egész sor Oroszország ellenes elitélő és szankciós intézkedéshez vezetett az Egyesült Államok, a NATO, az Európai Unió és más államok és nemzetközi szervezet részéről.  

Az Ukrajnán belüli állapotok és a nemzetközi helyzet súlyosbodásával szemben halvány reményt keltett, hogy 2014. április 17-én Genfben tárgyaló asztalhoz ült John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A vártnál hosszabb, hétórás tárgyalás során a válság kezelését szolgáló közös lépésekben állapodott meg, amelyet közös közlemény formájában tettek közzé, amely szerint minden félnek tartózkodnia kell az erőszaktól, a provokációtól, Ukrajnában fel kell oszlatni az összes illegális fegyveres csoportot, fel kell szabadítani a lázadók által elfoglalt középületeket, köztereket, a kormányellenes tiltakozók pedig – a súlyos bűncselekmények tetteseit kivéve – amnesztiát kapnak. Az intézkedéseket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet felügyeli majd.

A donyecki orosz csoportok azonban már a nyilatkozat kiadása után jelezték, hogy csak akkor hagyják el az ellenőrzésük alatt lévő kormányzati létesítményeket, ha ezt Kijevben is megtették az általuk elfoglalt épületekkel a mostani kormányzatot hatalomra segítő tüntetők. A kijevi hatóságok is folytatták az „oroszbarát” „terrorista erők” akcióikat. A genfi találkozót követő tájékoztatón Lavrov külügyminiszter hangoztatta, hogy a konfliktust maguknak az ukránoknak kell rendezniük, s ehhez hosszú távon alkotmányos reformokra van szükség. Kerry külügyminiszter Genfben arra figyelmeztette Lavrovot, hogy életbe léptetik az Oroszország büntetőintézkedéseket, ha nem tapasztalnak előrelépést. Barack Obama amerikai elnök óvatosan nyilatkozott a találkozóról, bár üdvözölte a megállapodást, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész újabb szankciókat hozni Oroszországgal szemben, amennyiben a helyzet nem javul.

(H.J.)

A dokumentum magyar nyelvű közlésének forrása: Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének honlapja. In: http://ircblog.usembassy.hu/2014/04/18/genfi-nyilatkozat-ukrajnarol/


 

Genfi nyilatkozat Ukrajnáról

2014. április 17.

Sajtóközlemény

 

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország az alábbi közös nyilatkozatot adták ki:

Az ukrajnai helyzettel foglalkozó genfi értekezlet konkrét kezdőlépéseket fogadott el a feszültség csökkentése és minden állampolgár biztonságának helyreállítása érdekében.

Minden félnek tartózkodnia kell bármiféle erőszaktól, megfélemlítéstől vagy provokációtól. A résztvevők határozottan elítélték és elutasították a szélsőségesség, a rasszizmus és a vallási intolerancia minden megnyilvánulását, az antiszemitizmust is beleértve.

Minden illegális fegyveres csoportot le kell fegyverezni; minden illegálisan elfoglalt épületet vissza kell adni jogos tulajdonosának; az ukrán kis- és nagyvárosok minden illegálisan megszállt utcáját, terét és más nyilvános területét ki kell üríteni.

Amnesztiát kapnak a tüntetők, s azok, akik elhagyják az épületeket és egyéb nyilvános helyeket, valamint beszolgáltatják a fegyvereiket; ez alól kivételt jelentenek a főbenjáró bűnök elkövetői.

Megállapodtak abban, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziója játssza a vezető szerepet az ukrán hatóságok és a helyi közösségek támogatásában, hogy azok a következő napok során azonnal megkezdhessék a feszültség csillapítására szolgáló intézkedések végrehajtását, s ott, ahol a leginkább szükség van rá. Az USA, az EU és Oroszország vállalják, hogy támogatják ezt a missziót, többek között megfigyelőket küldenek.

A bejelentett alkotmányozási folyamat befogadó, átlátható és elszámoltatható lesz. Tartalmazni fogja egy széles körű nemzeti párbeszéd azonnali megindítását, amely Ukrajna minden területére és politikai választókerületére kiterjed, s módot ad arra, hogy figyelembe vegyék a nyilvánosság véleményét és a javasolt módosításokat.

A résztvevők hangsúlyozták az ukrán gazdasági és pénzügyi stabilitás fontosságát, és készek arra, hogy a fenti lépések végrehajtását követően további támogatásról is tárgyaljanak.

Forrás: Geneva Statement on Ukraine | U.S. Department of State | Office of the Spokesperson | For Immediate Release | April 17, 2014

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius