Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

ERDŐS ATTILA

Modern hadviselés a vietnami háborúban

Korunk konfliktusait alapvetően az aszimmetrikus háború jellemzi. Ennek jellemzője, hogy nem két ország hadereje csap össze egymással hagyományos fegyverek bevetésével, hanem kisebb, de jól szervezett fegyveres csoportok harcolnak, modern és speciális eszközöket is bevető hadseregekkel szemben. A vietnami háború volt talán a modern kori Egyesült Államok történetének első olyan nagyobb konfliktusa, ahol az amerikai hadsereg nem egy másik jól megfogható és megnevezhető ország reguláris csapataival találta szembe magát, hanem egy igen illékony ellenféllel, amelyet hagyományos eszközökkel nem lehetett térdre kényszeríteni. A stratégák és a politikai döntéshozók ekkor szembesültek azzal, hogy a hidegháború nacionalista, de kommunista ideológiával fűszerezett népi felszabadító mozgalmait, nem lehet szimplán katonai eszközökkel kezelni.

Az Egyesült Államok több győztes háború tapasztalataival és egójával a tarsolyában érkezett Vietnamba, ahol szembesülnie kellett azzal a ténnyel, hogy az addig jól bevált hagyományos stratégia az ún. felőrlő háború (war of attrition), ami a légifölényre, tűzerőre és persze a nagyszámú csapatokra épített, önmagában nem alkalmas arra, hogy egy jól kiépített és szervezett gerilla infrastruktúrát megsemmisítsen. Vietnam tanulságai a mai napig tetten érhetőek a szuperhatalom jelenlegi konfliktusaiban is. A tanulmány célja az, hogy bemutassa azokat a metódusokat, amelyeket az amerikai hadsereg alkalmazott a vietnami gerilla mozgalommal szemben, valamint rámutasson azokra a fejleményekre és hiányosságokra, amelyek következtében az Egyesült Államok többéves háborús erőfeszítése sem tudta meghozni a sikert.

Letölthető publikációk:

Modern_hadviseles_a_vietnami_haboruban569 KBPDF dokumentum2011.09.09.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius