Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Külügyminisztérium közleménye szíriai vegyi fegyverek leszerelésérõl szóló amerikai–orosz megállapodásról
2013.09.14.

  

Forrás: A Külügyminisztérium honlapja. In:http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/a-kulugyminiszterium-udvozli-a-sziriai-vegyi-fegyverek-leszereleserol-szolo-megallapodast

 

 A Külügyminisztérium üdvözli a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről szóló megállapodást

2013. szeptember 14. 19:42

A Külügyminisztérium üdvözli a kétoldalú genfi egyeztetések eredményeként megszületett, a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről és megsemmisítéséről szóló 2013. szeptember 14-i amerikai–orosz megállapodást.

A megállapodást rendkívül pozitív fejleménynek tekintjük, amely újabb lökést adhat a politikai rendezésre vonatkozó erőfeszítések folytatásának is. A magyar Kormány álláspontja az, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása, hosszú távon politikai eszközökkel kell rendezni a válságot. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ellehessen kerülni a katonai beavatkozást Szíriában, ugyanakkor a vegyi fegyverek alkalmazása is elfogadhatatlan.

Üdvözöljük, hogy a megállapodás révén a katonai fellépés közvetlen lehetősége egyelőre elhárulhat, és diplomáciai eszközökkel érhetjük el a szíriai vegyifegyver-készletek teljes leszerelését. A multilaterális nemzetközi fórumoknak (ENSZ, Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, OPCW) kiemelt szerepük lesz a megállapodás végrehajtásában, magyar részről készek vagyunk ennek segítésére.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a megállapodást konkrét lépések kövessék. Várjuk, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban erősítse meg a mai egyezségben foglaltakat, majd azt a szíriai rezsim – korábbi bejelentésének megfelelően – hajtsa maradéktalanul végre. A Külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a mostani megállapodás alapjául szolgáló koncepció az Európai Néppárthoz tartozó külügyminiszterek 2013. szeptember 7-i, vilniusi informális egyeztetésén is felmerült már.

(Külügyminisztérium)

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius