Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 VITA

JÓNAI ERZSÉBET

A civil külpolitika esélyeiről

Az utóbbi hónapokban az új külpolitikai stratégiáról szóló vita keretében előkerült a civil külpolitika fogalma. Vannak olyan vélemények, melyek szerint a civil külpolitika demokratikusabbá teszi a politikát, mivel lehetővé teszi, hogy a nem állami szereplők is bekapcsolódjanak a külpolitika formálásába, megvalósításába, és nem utolsósorban, hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi kapcsolataink együttműködő jellegét hangsúlyozza. Más álláspont szerint a civil külpolitika nem felel meg Magyarország érdekeinek, mivel a civil külpolitika alapvetően demokratikus, békés, kooperatív, a nemzetközi jog tiszteletén alapuló kontextusba illeszkedik, márpedig a nemzetközi kapcsolatok világára ez ma sem globális, sem lokális szinten nem jellemző. Globális szinten a mai viszonyokat alapvetően az egyre ritkuló erőforrások monopolizálásáért folytatott verseny, az erő, a szövetségesi kapcsolatok és a nemzeti érdekek mindenek felett való érvényesítése határozza meg, ez pedig konfliktusokban, újabb fegyverkezési hullámban nyilvánul meg. Ha pedig Magyarország közvetlen környezetét tekintjük, azt állapíthatjuk meg, hogy éppen a jelentősebb magyar közösségeknek otthont adó szomszédos országokkal hiányzik a pozitív, konstruktív együttműködés, és még számos kérdés vár megoldásra.

E tanulmány célja, hogy először megvizsgáljuk, mit takart a civil társadalom fogalma a régebbi korokban, mit jelent ma, és mikor is került a civil tényező a nemzetközi kapcsolatok előterébe. Ezt követően meghatározzuk, mi a civil külpolitika és vázoljuk, hogy milyen feltételek mellett lehet a külpolitika hatékony eszköze. Áttekintjük az aktuális globális rendszer és közép-európai alrendszerének viszonyait, melyek között Magyarországnak érvényesítenie kell érdekeit, és arra a kérdésre keressük a választ, hogy a civil külpolitika összeegyeztethető-e Magyarország alapvető nemzeti érdekeivel.

Letölthető publikációk:

Jónai Erzsébet: A civil külpolitika esélyeirol318 KBPDF dokumentum2007.07.11.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius