Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

CSIKI TAMÁS

A válság mérhető hatása: a globális és regionális védelmi kiadások trendjei 2011-ben

A 21. század globális stratégiai átrendeződésének még csak az előszelét érezzük, de a 2008 óta tartó pénzügyi-gazdasági válság hatásai – melyek egyaránt sújtanak mindenkit, de jóval nagyobb csapást mérnek a relatív hatalomvesztés folyamatát egyébként is nehezen megélő nyugati államokra – nagy lökést adtak e folyamatnak. Az átrendeződést – a nagyhatalmi szereplők stratégiai dokumentumai, vagy a politikai diskurzus, akár a katonai képességfejlesztési programok elemzésével – többféle megközelítésben is lehet értékelni, de a számszerűsített elemzés általánosan elfogadott módszere a védelmi költségvetések trendjeinek értékelése. Ennek megfelelően érdemes figyelmet fordítanunk a közelmúltban napvilágot látott, védelmi kiadásokat elemző kiadványokra, melyek – bár eltérő módszertanuk, forrásaik miatt összegszerűen lehet, hogy eltérő adatokat közölnek, de – azonos irányba mutató trendeket közölnek: a válság hatására változni kezdett a védelemre fordított kiadások globális megoszlása, egyes regionális trendek pedig tovább erősödtek.

Az elemzés célja, hogy a módszertani sokszínűség szem előtt tartásával bemutassa és értelmezze az aktuális trendeket, egyúttal tájékozódási pontul szolgáljon a globális, regionális és nemzeti védelmi kiadások elemzésével foglalkozók számára három nemrég megjelent forrás:

– a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) áprilisi védelmi kiadásokra vonatkozó átfogó trendelemzése;

– a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által márciusban megjelentetett The Military Balance 2012 országspecifikus adatai;

– az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) által áprilisban nyilvánosságra hozott, a szövetség tagállamainak védelmi kiadásaira vonatkozó adatai alapján.

(A tanulmány első közlése: SVKK Elemzések, 2012/8.)

Letölthető publikációk:

Vedelmi_kotsegvetesek1.3 MBPDF dokumentum2012.05.28.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius