Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Obama elnök beszéde a West Point-i katonai akadémián az afganisztáni és pakisztáni stratégiáról
2009.12.01.

A 2009. augusztus 30-án elkészült McChrystal-jelentés hatására Barack Obama elnök még ugyanazon év december elsején ismételten beszédet mondott az afganisztáni-pakisztáni stratégiáról, a főbb prioritásokról és az újabb csapatnövelésekről. A West Point-i akadémián bejelentett stratégia sok tekintetben beépítette az ISAF új vezetőjének javaslatait, ezért az elnök 2009. március27-i beszédéhez képest számos új elemmel is találkozhatunk benne.

Mindenekelőtt kiemelendő az afgán civil lakosság védelmének középpontba állítása, aminek megvalósításához az elnök az év eleji 17 000-es csapatnövelések után újabb 30 000 katonát rendelt a helyszínre, 2010 januárjától. Itt ugyanakkor megjegyzendő, hogy a Washington Post adatai alapján a tábornok legalább 44 000 fős növelést szeretett volna. A McChrystal-jelentés szerint az akkor nagyjából 100 000 főt kitevő ISAF-erőket alapvetően három területen erősítenék meg az új forrásokkal: 1) Helmand tartományban, 2) Kandahar városában és környékén, 3) Paktika, Paktia és Khost tartományokban. Ezek azért számítottak az új stratégia szempontjából kulcsfontosságú területeknek, mert itt volt leginkább igaz a civil lakosság fenyegetettsége, ide köthető a legtöbb halálos áldozat, és a felkelők pozíciói is itt bizonyultak a legellenállóbbnak. Az amerikai csapatnöveléseken túl azonban az elnök a szövetségeseket is arra kérte, hogy kövessék példáját és küldjenek még több katonát.

További fontos eleme volt az új stratégiának, hogy az elnök bejelentette, hogy 2011 júliusától fokozatos csapatkivonások indulnak meg. Mindenképpen érdemes azonban hangsúlyozni, hogy a kivonulás befejezésének pontos dátuma nem hangzott el, ezt az adott biztonsági körülményekhez kívánja majd igazítani a kormányzat. Habár itt is megjegyzendő Stanley McChrystal elégedetlensége, aki rendkívül korainak tartotta a 2011-es dátumot. A tábornok elsősorban amiatt aggódott, hogy látva a „közelgő” dátumot, a tálibok esetleg amellett dönthetnek, hogy inkább kivárnak, nem ülnek tárgyalóasztalhoz és az amerikai erők kivonásának kezdetével újra akcióba lendülhetnek.

A katonai lépéseken túl Obama elnök ismét említést tett a pakisztáni szövetség jelentőségéről, továbbá kitért magára az afgán kormányra is. A beszédben elhangzott, hogy Washington továbbra is kész támogatni a kormányt és annak különböző intézményeit, ezért cserébe azonban komoly eredményeket vár, mindenekelőtt a korrupció felszámolásában, ami ez idáig jelentősen csökkentette a kormány működésének hatékonyságát.

Az új stratégia azóta nagyjából a tervek szerint halad előre, megérkeztek a csapaterősítések, és a kulcsterületek közül 2010 szeptemberében Kandahar ellen nagyszabású offenzíva indult. Az ugyanakkor megjegyzendő, hogy ezt már nem Stanley McChrystal vezényelte le, hanem Petraeus tábornok, akit 2010 júniusában neveztek ki a helyére.

A beszédet újra közre adja Péczeli Anna

Forrás: President Obama's West Point Address - Way Forward in Afghanistan and Pakistan-2

 

 

Letölthető publikációk:

Obama elnök beszéde a West Point-i katonai akadémián az afganisztáni és pakisztáni stratégiáról103 KBPDF dokumentum2010.11.03.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius