Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Az Európai Tanács elnökének sajtónyilatkozata
2015.02.12.

 

Donald Tusk elnöknek az állam-, illetve kormányfők informális ülését követő sajtónyilatkozata

estét kívánok mindenkinek! Az imént ért véget többórás megbeszélésünk, amelynek során három, Európa előtt álló kihívásra összpontosítottunk.

Az első: Ukrajna. Petro Porosenko elnök tájékoztatott bennünket az országában az orosz agresszió következtében kialakult szörnyű helyzetről. Az elnök kijózanító értékelést adott a ma reggel született minszki megállapodásról.

Köszönetet mondtunk Angela Merkel kancellárnak és François Hollande elnöknek az ukrán békéért tett nélkülözhetetlen erőfeszítéseikért. A német kancellár és a francia elnök ismertette a minszki tárgyalások eredményét, amelyet az állam- és kormányfők óvatosan, de támogattak. A papírra vetett szavakat azonban át kell ültetni a gyakorlatba, és tiszteletben kell tartani a tűzszünetet. A konfliktusnak enyhülnie kell. Nemcsak Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása forog kockán, hanem egész Európa 1989 utáni geopolitikai rendje.

Felkészülten állunk minden – akár kedvező, akár kedvezőtlen – fejlemény elé. Tárgyalásaink során arra összpontosítottunk, hogy miként tudnánk támogatni a megállapodás végrehajtását. Amennyiben ez nem történik meg, úgy haladéktalanul megtesszük a szükséges lépéseket. Egységesek vagyunk, és kitartunk.

A külső békét fenyegető veszélyek mellett az Európai Unión belül is megjelent az ellenség. Alig öt hete a terroristák 17 embert gyilkoltak meg Franciaországban.

Összefogással, érzelmek és túlreagálás helyett nyugodt és határozott választ kívánunk adni erre a fenyegetésre. Új prioritásokról állapodtunk meg a terrorizmus elleni küzdelem terén. A legfontosabb az, hogy megállapodás szülessen az utas-nyilvántartási adatállomány Európai Unión belüli cseréjéről, mégpedig hamarosan.

Görögországgal kapcsolatban az eurócsoport elnöke tájékoztatott minket a pénzügyminiszterek élénk vitájáról. Az Európai Tanács nem folytatott tárgyalásokat e kérdésről. A mai napon Aléxisz Cíprasz miniszterelnök és az eurócsoport elnöke azt kérte az intézményektől, hogy készítsék el a technikai értékelést, hogy az eurócsoport jövő hétfői ülése előtt közös nevezőre juthassunk.

Szó volt még az euróövezeti gazdaságpolitika javításáról is. Az EKB nemrégiben meghozott döntését követően elengedhetetlen, hogy a nemzeti gazdaságok teljes mértékben összeegyeztethetők legyenek a monetáris unióval. Ennek érdekében a strukturális reformokat erőteljes nemzeti szintű politikai felelősségvállalással kell támogatni. Folytatjuk a valódi gazdasági és monetáris unió megteremtését célzó munkát.

Ez egy informális csúcstalálkozó volt, ennek ellenére valódi eredményeket értünk el. Öt hét múlva, márciusban újra találkozunk, addig pedig szoros figyelemmel kísérjük az eseményeket. Köszönöm a figyelmet.

Forrás: Az Európai Tanács honlapja. In: http://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2015/02/150212-remarks-tusk-after-informal-euco/

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius