Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Harvey, William King (1915–1976)

A CIA kezdeti történetének egyik emblematikus figurája minden bizonnyal Bill Harvey. Legendás esettel jellemezhető különös egyénisége. 1961 telén a frissen beiktatott John F. Kennedy elnök behívatta az Ovális Irodába az ügynököt, akinek nevéhez a berlini sikerek voltak köthetők, illetve aki az elnökkel való megbeszéléstől kezdve a Fidel Castro elleni műveletek irányítója lett. Harveyt az előtérben kötelező átvizsgálásra megállította az elnöki biztonsági szolgálat ügynöke. A kérdésre, hogy van-e nála fegyver, morcosan a hóna alá nyúlt, és egy revolvert adott át a testőrnek. A meglepetés akkor érte a fehérházi alkalmazottat, amikor a CIA prominens személyisége lehajolt western csizmájához, és bokára erősíthető tartójából egy bulldog orrú 38-as pisztolyt halászott elő. Az esetet követően az Ovális Irodába való belépésekor a következő mondattal mutatták be Kennedynek: „Elnök Úr, engedje meg, hogy bemutassam Amerika James Bondját, William King Harveyt.”

Bill Harvey a CIA-n belül is különös egyéniségnek számított. Nyers modorával, cinikus humorával és vadnyugati stílusával a kollegáiban is megütközést keltett. Aki először találkozott vele, könnyen hihette azt, hogy feladatára alkalmatlan, csak tévedésből bízták meg komoly műveletek irányításával. Szolgálatban is Martini-szüneteket tartott, rendszeresen fegyverekkel volt felszerelkezve, felkészülten várta a támadásokat és merényleteket, nem alaptalanul, hiszen a KGB többször megkísérelte elrablását. Amennyiben James Angleton a kifinomult, prominens családból származó, egyetemen költészetet tanult, intellektuális szuperkém, akkor Harvey az alulról jövő, kispolgári, egyenes gondolkodású, célorientált, vasakaratú nyomozókém. Ez a kép persze sematikus, Harvey esze ugyanis Angletonéhoz hasonlóan különlegesen éles volt, és hiába a családi háttér és képzettség színvonalának hiányossága, olyan összetett gondolkodásra és rendkívüli megoldó képességre volt képes, hogy a CIA legnagyobb mesterkémei közé sorolható.

Letölthető publikációk:

Harvey, William King (1915–1976)257 KBPDF dokumentum2009.06.29.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius