Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Tavares-jelentés
2013.06.25.

2010-ben Magyarországon a parlamenti választásokon a FIDESZ–KDNP pártkoalíció megszerezte a parlamenti helyek több mint kétharmadát majd megalakult a második Orbán-kormány. Az új törvényhozás és a kormány egyebek mellett gyorsütemû jogalkotási tevékenységet kezdeményezett az ország alkotmányos rendje egészének átformálása céljából. A kibontakozott változtatások több területen is vitákhoz vezettek az Európai Unió különbözõ szerveivel és intézményeivel, leginkább az Európai Parlamenttel.

Az Európai Parlamentben (a nemzeti parlamentekhez hasonlóan) a munka nagyobb része a parlamenti bizottságokban zajlik, így magyar kormánnyal és törvényhozással kapcsolatos vita anyagait, a parlament plenáris ülésére kerülõ határozati javaslat-tervezeteket is az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága készíti elõ. Ez a bizottság állította föl a Rui Tavares vezetésével megalakult bizottságot, amely jelentést készített az európai alapvetõ jogok magyarországi helyzetérõl. Ezt a jelentést (ún. Tavares-jelentés) az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága 2013. június 25-én elfogadta. Ezután került a jelentés immár parlamenti állásfoglalásra irányuló indítványként az Európai Parlament 2013. július 2-i plenáris ülése elé. A jelentést a parlament a szóban forgó napon megvitatta, másnap állásfoglalássá emelte.

A dokumentum újraközlésének forrása az Európai Parlament honlapja. In: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2013-0229&language=HU#title2

(H.J.)

Letölthető publikációk:

A-Tavares-jelentes173 KBHTM fájl2013.07.07.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius