Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A 2014. szeptember 19-i minszki memorandum
2014.09.19.

 

Azután, hogy az Ukrajnában több hónapja folyó polgárháborúban/háborúban 2014. szeptember 5-én az ún. minszki jegyzõkönyvben írásban rögzítették a felek a tûzszünetrõl kötött megállapodásukat, és többé-kevésbé meg is valósult a tûzszünet, a jegyzõkönyv aláírói, az ún. háromoldalú kontaktcsoport résztvevõi szeptember 18-án újra tárgyalóasztalhoz ültek, hogy elõsegítsék a tûzszüneti egyezmény megsértéseinek megszüntetését és biztosítsák a fegyvernyugvás tartósságát. A hét órán tartó tárgyalások eredményeként másnap hajnalra memorandum született, amit a kijevi kormány képviseletében a korábbi ukrán elnök Leonyid Kucsma, az ország dél-keleti részén kikiáltott Donyecki Népköztársaság részérõl  Alekszandr Zaharcsenko , a Luhanszki Népköztársaság részérõl pedig Igor Plotnyickij írt alá. A memorandum további aláírói továbbá a közvetítõi szerepet betöltõ kijevi orosz nagykövet, Mihail Zurabov és az EBESZ különmegbízottja, Heidi Tagliavini.

A memorandum kilenc pontban foglalja össze a megállapodás fõbb részleteit. Megállapodtak, hogy azonnal megkezdik a nehézfegyverek (a 100 mm-nél nagyobb kaliberû ágyuk és a taktikai rakéta-fegyverek) kivonását a felek között 19-én fennállt vonaltól számítva 15-15 km-es távolságra, ezáltal egy 30 km-es puffer-övezetet létesítnek, amely fölött harci repülõgépek és pilóta nélküli repülõk sem haladhatnak át. Megállapodtak a külföldi fegyveresek és mesterlövészek eltávolításáról is. A tûzszüneti folyamat stabilizálásának, a megállapodás végrehajtásának ellenõrzését az EBESZ megfigyelõi végzik. 

A második minszki találkozón arról is megállapodtak, hogy az ún. kontaktcsoport tagjai egy héten belül újabb találkozóra ülnek össze Minszkben. A találkozón egyebek mellett az övezet pontosabb határainak kijelölése is szóba kerül. (HJ)

Forrás: Az EBESZ honlapja. In:  http://www.osce.org/ru/home/123807?download=true

 

Letölthető publikációk:

Minszki-memorandum131 KBPDF dokumentum2014.09.22.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius