Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Amerikai–orosz megállapodás Genfben a szíriai vegyi fegyverek felszámolásáról
2013.09.14.

 

Azután, hogy szeptember 9-én Moszkvában Szergej Lavrov külügyminiszter bejelentette, hogy a Kreml kezdeményezi, Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, annak érdekében, hogy Szíria elkerülje a Washingtonban kilátásba helyezett katonai csapást, és másnap Valíd Moallemet, szír külügyminiszter bejelentette, hogy kormánya hivatalosan is elfogadta az orosz javaslatot megnyílt az augusztus 21-i szíriai vegyifegyver-támadás nyomán kirobbant válság diplomáciai rendezése felé vezetõ út. Szeptember 10-én Barack Obama amerikai elnök kérte a kongresszustól, hogy halassza el a döntést a Szíria elleni katonai fellépés jóváhagyásáról, elmondta, hogy folytatja az eszmecserét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról az orosz kezdeményezésrõl, amely azt célozza, hogy a szíriai vegyi fegyvereket vonják nemzetközi ellenõrzés alá, majd érjék el megsemmisítésüket, s hogy ennek jegyében John Kerry külügyminisztert Genfbe küldi, hogy az orosz diplomácia vezetõjével dolgozzák ki a megoldást.

A két külügyminiszter és az általuk vezetett szakértõi delegációk 2013. szeptember 12-én láttak munkához Genfben. Három napos intenzív tárgyalások nyomán szeptember 14-én megszületett a szíriai vegyi fegyverek felszámolásáról szóló amerikai–orosz megállapodás.

A megállapodással eltávolodott az amerikai katonai intervenció közvetlen veszélye, megnyílt a válság békés úton, az ENSZ közremûködésével történõ rendezésének esélye. A megegyezés nem vet véget a szíriai polgárháborúnak. Az országban a kormány és az egymás ellen is harcoló fegyveres erõk azonnal elutasították az amerikai–orosz megállapodást.  

Eredeti formájában a dokumentum terjedelmû, a csatolt két melléklettel együtt. A mellékletek tartalmazzák a megállapodás végrehajtásával kapcsolatos menetrendet.

(HJ)

A dokumentum újraközlésének forrása az Orosz Külügyminisztérium hivatalos honlapja. In: http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/C237109ACB5C0D2344257BE600435128

Letölthető publikációk:

A-genfi-amerikai-orosz-megállapodás50 KBHTM fájl2013.09.15.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius