Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

VALKI LÁSZLÓ

Válaszolhatott volna másként Hága? A Nemzetközi Bíróság tanácsadó véleménye Koszovó függetlenségéről

 

Amikor a Nemzetközi Bíróság nyilvánosságra hozta a Koszovóval kapcsolatos tanácsadó véleményét, az emberek zászlókat lobogtatva vonultak ki az utcára Pristinában, és hazafias jelszavakat skandáltak. Úgy érezték, hogy Hága nekik adott igazat. Véglegesen eldöntötte azt a kérdést, hogy – önrendelkezési jogukat gyakorolva – joguk volt-e elszakadniuk az egykori Jugoszláviától, és önálló államot alapítaniuk. Aligha lehet zokon venni tõlük, hogy ünnepeltek, hiszen a televízió képernyõjén azt látták, hogy a tekintélyes testület tagjai bevonulnak a díszes hágai terembe, majd elnökük, Hiszasi Ovada a következõ mondatot olvassa fel: „A Nemzetközi Bíróság megítélése szerint a koszovói ideiglenes önkormányzati intézmények 2008. február 17-ei függetlenségi nyilatkozata nem sérti az általános nemzetközi jogot és a Biztonsági Tanács 1244. számú határozatát.”

A koszovói albánoknak fogalmuk sem volt arról, hogy a Nemzetközi Bíróság (NB) valójában semmilyen véleményt nem nyilvánított az önrendelkezési jogukról vagy az ország függetlenné válásának jogszerûségérõl. A testület mindössze annyit állapított meg, hogy a koszovói ideiglenes nemzetgyûlés nyilatkozata, amely kikiáltotta a tartomány függetlenségét, nem ellentétes a nemzetközi joggal. Hága tehát egy tartományi parlamenti határozat meghozatalának jogszerûségérõl nyilatkozott, és egy szót sem ejtett arról, hogy annak milyen jogkövetkezményei lennének. Például hogy 2008 óta valóban független, szuverén államnak tekinthetõ-e Koszovó?

 

Letölthető publikációk:

Valaszolhatott-volna-maskent-Haga560 KBPDF dokumentum2013.12.01.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius