Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Az amerikai Policy Planning Staff (George Kennan) javaslata az esetleges német rendezésről
1948.08.12.

Az 1948 tavaszán kirobbant berlini válság az év közepére „beállt”, elkezdődött a kiútkeresés, alternatív politikai javaslatok fogalmazódtak meg a válság rendezésére. Az egyik ilyen elképzelést George Kennan – ekkor a State Department tervezési osztályának, a Policy Planning Staff-nak a vezetője – fogalmazta meg 1948. augusztus 12-én kelt emlékiratában. Kennan a dokumentumban felvázolta egy lehetséges össznémet rendezés körvonalait: „a katonai kormányzás gyors befejezése, valódi hatalommal bíró (össz)német kormány felállítása, a megszálló erők kivonása Németországból, vagy annak túlnyomó részéről.” Ezen elképzelés szerint a szövetséges megszálló erőket a német határok mentén állomásoztatták volna, ekképpen ellenőrizvén az (új), össznémet választásokból kikerülő német kormány politikáját. A State Department elvetette ezt az alternatív elképzelést, abból kiindulva, hogy „túlságosan veszélyes lenne Németországot (a javasolt elvek mentén) egyesíteni addig, míg Nyugat-Európa gazdaságilag és katonailag nem erősödik meg jobban.”

A Kennan elképzeléséhez hasonló javaslatot dolgozott ki ezekben a napokban Sir Brian Robertson, a németországi brit katonai kormányzó is (1948. augusztus 16.). (Lásd http://www.grotius.hu/doc/pub/BXKYBL/2010_33_mezei_geza_1948.08.16..pdf )

 

(A dokumentumot újra közreadja Mezei Géza)

 

Forrás: Mezei Géza (szerk.): Európa kettészakítása és a kétpólusú nemzetközi rend születése (1945–1949). Budapest, 2001. Új Mandátum könyvkiadó. 305– 312. old.

Letölthető publikációk:

Az amerikai Policy Planning Staff (George Kennan) javaslata az esetleges német rendezésről1.8 MBPDF dokumentum2010.02.22.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius