Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

FEJÉRDY GERGELY

Stílusváltás a francia külpolitikában 2012. május 6. után

A 2012-es francia elnökválasztási kampányban a külpolitikai kérdések nem tartoztak a legmeghatározóbb témák közé. A jelöltek közül ebben a kérdésben a 2012. május 6-án megválasztott François Hollande volt az egyik legdiszkrétebb. A kampányban a szocialista jelölt nemzetközi ügyekben való járatlansága kapott inkább hangsúlyt, elképzeléseiről kevés konkrétum látott napvilágot. A választások másnapján azonban az új elnök várható külpolitikai lépéseiről számos – nem csak francia – vélemény jelent meg. Ez nem véletlen, hiszen François Hollande nemzetközi döntéseinek következményei nem csupán saját hazájára, hanem Európára és rengeteg fontos kérdésben a világra is komoly hatással vannak.

Az Élysée-palota urának befolyása, annak ellenére, hogy Franciaország hanyatlásáról sokan értekeznek, továbbra is jelentős. Az évszázadokra visszatekintő francia világhatalmi pozíció ma sem elhanyagolható tényező. Az ország olyan különleges adottságokkal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően sokszor áttételesen ugyan, de érvényre tudja juttatni elgondolásait, vagy legalábbis aktív formálója lehet a nemzetközi folyamatoknak.

A 2012. május 6-án megválasztott François Hollande-dal jól láthatóan stílusváltás következett be a külpolitika terén. Nicolas Sarkozy hiperaktív, minden nemzetközi kihívásra gyorsan reagáló, különleges államfői jogosítványait maximálisan kihasználó, látványos diplomáciáját egyensúlyozó, megfontoltabbnak tűnő, a „gaullo-mitterrandista” tradíciót egyértelműen szem előtt tartó irányultság váltotta fel.

A lényeget nézve feloldhatatlan ellentétről aligha beszélhetünk, ha Sarkozy és utódjának eleddig látható diplomáciai célkitűzéseit összevetjük. Ráadásul az adott nemzetközi kontextus, különös tekintettel a súlyos pénzügyi és gazdasági válságra, behatárolja Párizs lehetséges mozgásterét. Mindez nem jelenti azt, hogy stílus- és munkamódszerbeli különbözőségekre, hangsúlyeltolódásokra ne lehetne felfigyelni François Hollande hatalomra jutása óta.

(Első közlés: MKI-Tanulmányok, 2012/21. sz.) 

Letölthető publikációk:

Stilusvaltas_a_francia_kulpolitikaban689 KBPDF dokumentum2012.09.25.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius