Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata a magyar energiabiztonság kérdéseirõl
2014.10.23.

 

Washington támogatja Közép-Európa energiabiztonságát

2014. október 23. 9:50

Az Egyesült Államok támogatja Közép-Európa energiabiztonságának megerősítését - jelentette ki szerdán az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai külügyminisztériumban folytatott tárgyalása után, amelyen védelmébe vette a paksi atomerőmű-beruházást és a Déli Áramlat földgáz-vezeték megépítését is.

Az amerikai külügyminisztérium energiaügyekért felelős különmegbízottjával, Amos Hochsteinnel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Közép-Európa energiabiztonsága és általános biztonsága szempontjából is kritikus fontosságú az észak-déli irányú energiafolyosó létrehozása. Szijjártó Péter elmondta, az Egyesült Államok kormánya is elismeréssel illette ennek az egyik legfontosabb láncszemét, a magyar és a szlovák gázvezeték-rendszereket összekötő interkonnektort, amely a jövő évben lesz kész arra, hogy kereskedelmi forgalomba álljon.

A felek megállapodtak, hogy együttműködnek a teljes észak-déli irányú összeköttetéshez szükséges újabb beruházások létrejötte érdekében. A miniszter rámutatott: az Egyesült Államok kormánya is támogatja, hogy minél előbb megépüljön az LNG-terminál (cseppfolyósított gázszállítmányok fogadására kialakítandó állomás) a horvát tengerparton, és számítani lehet az Egyesült Államok segítségére abban, hogy mielőbb megindulhasson a magyar-horvát interkonnetktoron a kétirányú forgalmazás.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy ma még csak Magyarország tud Horvátország irányába gázt szállítani. Szijjártó Péter szerint az amerikai energiaügyi különmegbízott kijelentette, az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy ez a kétirányú forgalmazási lehetőség mielőbb létrejöjjön, "ezért számíthatunk a támogatásukra".

„Abban is egyetértettünk, hogy az Európai Uniónak meg kellene határoznia néhány olyan kiemelt prioritású beruházást, amely a közép-európai energiaellátás biztonságát jelentősen növelni tudná, ilyen például a magyar-horvát interkonnektor kétirányúvá tétele és az LNG-terminál kiépítése a horvát tengerpatron" – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter közölte: elmondta a különmegbízottnak, hogy Magyarország megvalósítja a paksi atomerőmű-beruházást, amely a magyar energiabiztonság egyik legfontosabb mérföldköve lesz. Azt is elmondta, a kormány arra törekszik, hogy Európában Magyarországon legyenek a legalacsonyabb energiaárak, s hogy a befektetni szándékozó vállalatok számára itt jöjjön létre a lehető legversenyképesebb gazdasági környezet.

„Elmondtam azt is, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja a Déli Áramlat gázvezeték megépítését, tekintettel arra, hogy ez az útvonal-diverzifikáció tekintetében előrelépést jelent, és így hozzájárul Közép-Európa energiabiztonságához" – tette hozzá.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ezt a tárgyalópartnere hogyan fogadta, a miniszter elmondta, hogy Paks ügyét nem kommentálta az amerikai energiaügyi különmegbízott, de a Déli Áramlattal kapcsolatban Amos Hochstein megismételte a már korábbi amerikai kifogásokat és fenntartásokat.

"Arra hívtam fel a figyelmét, hogy a Nabucco bukásával Európa elvesztette azt a lehetőséget, hogy mind az útvonalakat, mind a forrásokat diverzifikálja. Jelenleg egyetlen egy olyan projekt van, amely diverzifikációt jelent, ez a Déli Áramlat, még akkor is, ha csak az útvonalak diverzifikációját jelenti. De mivel diverzifikáció, ezért hozzájárul a közép-európai térség biztonságához" - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter szavai szerint az Egyesült Államok kormánya elismeréssel figyelte az Ukrajna irányába történő magyar gázszállításokat. A tárcavezető arról tájékoztatta Amos Hochsteint, hogy jelenleg a magyarországi gáztározók feltöltése zajlik a téli időszakra való felkészülés érdekében.

Szijjártó Péter a Világbank pénzügyi igazgatója, Bertrand Badré társaságában részt vett egy, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (International Financial Corporation, IFC), a Világbank-csoport pénzügyi intézete és a magyar Eximbank közötti egyezmény aláírásán.

A megállapodás szerint az Eximbank 50 millió dollárral csatlakozik az IFC egymilliárd dolláros új pénzügyi alapjához, amely fejlődő országok kereskedelmi bankjaiban szerez majd részesedést.

A miniszter szerint ez egyfelől a hozam szempontjából is eredményes lehet, másfelől pedig a magyar Eximbank számára az alap tulajdonszerzése megkönnyíti majd az adott országba irányuló magyar export finanszírozását, és egyben a helyismeret-szerzést is lehetővé teszi, ami szintén a kivitel növelésének eleme.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott a Cargill nagyvállalat vezetőivel és a USA Today napilap szerkesztőivel is.

(MTI)

 

Forrás: Kormányportál, Külgazdasági és Külügyminisztérium. In: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/washington-tamogatja-kozep-europa-energiabiztonsagat

 

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius