Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Nemzetgazdasági Minisztérium első reagálása az Európai Bizottság Belgium, Ciprus, Málta és Lengyelország eredményes intézkedéseket tett a hiány megszüntetése érdekében, de Magyarország erőfeszítései nem elegendőek című sajtóközleményére
2012.01.11.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. január 11-én 10 óra 43 perces dátummal közleményt adott ki Magyarország megnyerte az első csatát címmel  az Európai Bizottság aznapi, a Belgium, Ciprus, Málta és Lengyelország eredményes intézkedéseket tett a hiány megszüntetése érdekében, de Magyarország erőfeszítései nem elegendőek című sajtóközleményével kapcsolatosan.  

A. dokumentum újraközlésének forrása: EU.KORMANY.HU  Európa-politika kormányzati honlap    http://eu.kormany.hu/magyarorszag_megnyerte_az_elso_csatat

 

Magyarország megnyerte az első csatát

2011. november 11. 10:43

Magyarország megnyerte az első, a pénzügyi egyensúly helyreállításának csatáját. Hazánk 2004-es EU csatlakozása óta először prognosztizálja az Európai Bizottság, hogy a jövő évi költségvetési deficitet 3 százalék alatt tartjuk. A 27 tagú Európai Unióban hazánkon kívül csak hat ország lesz erre képes.

A Bizottság kiemelte az utóbbi időszakban hozott kormányzati intézkedések pozitív hatásait, amelyek még a romló makrogazdasági környezetet figyelembe véve is javítják a költségvetés helyzetét.

Magyarország 2012-ben továbbra is az EU élmezőnyébe fog tartozni a költségvetési egyenleg tekintetében. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint Magyarországon kívül mindössze 7 ország költségvetési egyenlege teljesíti a GDP arányában mért 3 százalékos hiányra vonatkozó referenciaértéket. Ezzel hazánk egy történelmi fordulóponthoz ért, ugyanis 2004-es csatlakozásunk óta először teljesítjük a 3 százalék alatti hiányra vonatkozó kritériumot. A Bizottság hiány-előrejelzése következtében egyúttal érdemi lehetőség nyílhat arra, hogy – amennyiben 2012 tavaszán a 2013-as előrejelzés is 3 százalék alá kerül – Magyarország kikerüljön a túlzott hiány eljárás alól. A Bizottság kiemeli, hogy a 2012-es 2,8 százalékos hiány jobb, mint a tavasszal előre jelzett 3,3 százalék. A javított előrejelzés okai között a kormányzati intézkedések pozitív hatásait említi, amelyek még a romló makrogazdasági környezetet figyelembe véve is javítják a költségvetés helyzetét.

A Bizottság azt várja, hogy jövőre az Euro-zóna átlagával megegyező mértékben Magyarországon is 0,5 százalékos növekedés várható. A Kormány egyelőre figyeli, hogy Franciaország és Németország milyen növekedéssel számol 2012-ben, ennek fényében lehet majd csak szó a magyar növekedési kilátások frissítéséről. 
Az Európai Bizottság előrejelzése tehát egyértelműen pozitív üzenet a piac, a befektetők valamint a hitelminősítők felé, és a Kormány gazdaságpolitikájának hitelességét erősíti.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius