Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
dominikai intervenció (1965)

Az Amerikai Egyesült Államok lépései a dominikai krízisben vitatottak. A beavatkozás egyértelműen az AÁSZ alapokmányának megsértésével történt. Azonban respektálható az az érv is, amely is, amely szerint az USA beavatkozása nélkül elszabadult volna a pokol a Dominikai Köztársaságban, rengeteg embert halálra, éhínségre ítélve. Az tény, hogy a dominikai krízisben az Egyesült Államok egyértelműen meghatározta az AÁSZ lépéseit céljának elérésében. Ez a cél egy újabb kommunista állam létrejöttének megakadályozása volt. Az USA a fő céljait – erőszaknak véget vetni, második Kuba megakadályozása – sikerült elérnie, habár valószínűleg ugyanerre az eredményre vezetett volna, ha nem avatkozik be és hagyja a konstitucionalis-tákat győzni.

Az Egyesült Államoknak az intervencióból sokkal nagyobb, és a jövőre kiható hátrányai származtak. A belpolitikában meggyengült a Johnson-adminisztráció hitelessége, nem feltétlenül a beavatkozás miatt, hanem az erőfeszítései miatt, hogy megmagyarázza és igazolja azt. A kormányzat nem mindig tudott lépést tartani az eseményekkel, amelyek gyakran kicsúsztak a döntéshozók kezéből. Ráadásul a harcoló felek kölcsönös atrocitásairól és terrorcselekményeiről Washington hazudott a sajtónak, de ezek a hazugságok lelepleződtek. Az amerikai közhangulat úgy ítélte meg, hogy kormányuk akár demokratikus forradalmakat is elfojt, és korrupt diktátorokkal szövetkezik, hogy céljait elérje. Ráadásul a vietnámi háború tovább súlyosbította Johnson elnök gondjait.

Még érdekesebb az intervenció jelentősége Latin-Amerikával való kapcsolataiban. Az USA beavatkozását megalázónak nézték magukra nézve a latin-amerikai államok. Az intervenció jelentős visszalépést jelentett az Amerika-közi rendszerben, ráadásul a kommunisták, vagy legalábbis a radikálisok Dominikában még többen lettek, mint április 24-én. Latin-Amerika ezután elkezdett távolodni az Egyesült Államoktól, és a fejlődő országok mozgalmai felé orientálódott.

Letölthető publikációk:

dominikai intervenció (1965)156 KBPDF dokumentum2010.09.01.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius