Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A magyar Külügyminisztérium nyilatkozata Franciaország fegyveres intervenciójáról Maliban
2013.01.16.

 

Magyarország Külügyminisztériumának nyilatkozata

2013.01.16.

 A Mali északi részét ellenõrzésük alatt tartó iszlamista milíciák elõretörésének megállítása céljából, Mali elnökének kérése és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó 2085. számú határozatával összhangban 2013. január 11-én Franciaország katonai akciót indított a nyugat-afrikai országban.  

Közlemény

A hadmûvelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon a térségben. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa január 14-i ülésén egyhangúan támogatta.

Magyarország teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja a Franciaország által indított fegyveres akciót, amely arányos válaszadás az észak-mali radikális terrorista szervezetek okozta, a Száhel békéjét és biztonságát fenyegetõ kihívásra. Franciaország mali katonai fellépését a terrorizmus elleni globális küzdelem részének tekintjük, amely összhangban van a nemzetközi jog vonatkozó elõírásaival és az ENSZ Alapokmányában foglaltakkal.

A francia akció támogatása mellett hazánk fontosnak tartja a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szervezete (ECOWAS) katonai missziójának mielõbbi beindítását a mali válság rendezésére irányuló afrikai szerepvállalás jegyében.

Magyarország üdvözli az Európai Uniónak a helyzet kezelése és hatékony megoldása érdekében tett és tervezett erõfeszítéseit. Ennek keretében egyebek mellett folyamatban van egy Malira irányuló kiképzõ és tanácsadó misszió (EUTM Mali) elõkészítése a 27 uniós tagállam - köztük Magyarország - és az uniós szervek szoros együttmûködésében. A tervezett EU-s misszió célja, hogy kiképzési és tanácsadási tevékenysége által támogassa az ország fegyveres erõinek újraszervezését és képességeik fejlesztését. Az EUTM Mali ezáltal hozzájárulna az ország területi egységének és társadalmi rendjének helyreállításához anélkül, hogy maga részt venne az erre irányuló esetleges harci mûveletekben.

A magyar kormány vizsgálja egy esetleges magyar hozzájárulás lehetséges formáit, beleértve néhány katonai szakértõ küldésének lehetõségét is.

Forrás: A Külügyminisztérium honlapja. In:  http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/magyarorszag-kulugyminiszteriumanak-nyilatkozata

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius