Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Ferenc pápa levele Putyin elnöknek a szentpétervári G20 csúcstalálkozó alkalmából
2013.09.04.

A Szentatya szeptember 4. dátummal levelet küldött az Orosz Föderáció elnökének, Vlagyimir Putyinnak, a másnap megnyíló G20 csúcstalálkozó házigazdájának. A pápa egyrészt emlékeztet a szervezet létrehozásának célkitûzéseire, felhívja a találkozó résztvevõinek figyelmét, hogy nemcsak saját országaik, hanem minden ember számára biztosítaniuk kell a méltóságteljes életet. Rámutat arra, hogy ennek elõfeltétele a béke, amely nélkül nem lehetséges semmilyen gazdasági fejlõdés. Tudván, hogy a G20 nem biztonsági szervezet, a pápa mégis  – másrészt – arra figyelmezteti a csúcstalálkozón résztvevõ állam, illetve kormányfõket, hogy ne feledkezzenek meg a közel-keleti helyzetrõl, különösen Szíriáról. Szeptember elsejei felhívása szellemében arra kéri õket, hogy a szembenállás és „az értelmetlen katonai megoldás” keresése helyett újítsák meg elkötelezettségüket, hogy bátran és elszántan keresik a békés megoldást a párbeszéden és a felek közötti tárgyaláson keresztül.

A csúcstalálkozón nem született ugyan sem megegyezés, sem útmutatás a szíriai polgárháborúból kivezetõ útra vonatkozóan Ferenc pápa felhívása mégsem maradt hatás nélkül, ahogy a következõ napok eseményei is mutatták.

A dokumentum újraközlésének forrása a Vatikán honlapja. In: http://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/31636.php?index=31636&lang=sp

Letölthető publikációk:

Ferenc-papa-levele13 KBTML fájl2013.09.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius