Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete / Ústav mezinárodních vztahů Praha (ÚMV) / Institute of International Relations Prague

A Prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete a Cseh Köztársaság Külügyminisztériuma által alapított független nyilvános kutatóintézet. Tudományos kutató és elemző tevékenységet folytat a nemzetközi kapcsolatok, valamint a cseh kül- és biztonságpolitika területén. Ezenkívül szakértők, kutatók és politikusok részvételével szervez konferenciákat, szemináriumokat és kerekasztal-beszélgetéseket a nemzetközi kapcsolatok, biztonság és fejlesztés témakörében.

Az ÚMV elődje az 1957-ben, a desztalinizáció időszakában a csehszlovák külügyminisztérium által létrehozott ÚMPE volt (Ústav pro mezinárodní politiku a ekonomii / Nemzetközi politika és gazdaság intézete). Az intézet természetesen az akkori rendszer alárendeltje volt, munkatársai mégis aktív szerepet vállaltak az 1968-as prágai tavasz reformmegmozdulásaiban. Ennek következtében 1970-ben az ÚMPE-t feloszlatták. Még ugyanabban az évben felállították helyette az erősen ideológiai arculatú ÚMV-t. Az újonnan létrejött intézetnek mégis sikerült fenntartania a nemzetközi kapcsolatait (többek közt nyugati országokkal), valamint könyvtára is nagy jelentőséggel bírt, hiszen számos olyan könyvet és folyóiratot tartalmazott, amelyhez az országban sehol máshol nem lehetett hozzáférni.

Letölthető publikációk:

Prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete
Ústav mezinárodních vztahů Praha (ÚMV) / Institute of International Relations Prague184 KBPDF dokumentum2009.06.14.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius