Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Egyesült Királyság politikai pártjai

Az Egyesült Királyság alkotmányos monarchia, parlamentje két kamarából áll: a Lordok Házából és a választott képviselők által alkotott Alsóházból. Három párt dominanciája jellemzi a brit politikai életet, ezek a kormányzó Munkáspárt, valamint az ellenzékben lévő Konzervatív Párt és a Liberális Demokrata Párt.

A brit politikát hosszú ideig két párt uralta: a konzervatívok (tories) és a liberálisok (whigs), a Liberális Párt összeomlásáig a huszadik század elején. A liberálisok helyét a konzervatívok ellenzékeként főleg a Munkáspárt vette át. Az 1920-as évektől kezdve a legjelentősebb politikai pártok a Munkáspárt (Labour Party) és a Konzervatív Párt (Conservative Party). Az FPTP-választási rendszer (First Past The Post: “A győztes mindent visz” – plurális választási módszer, ahol csak egy győztes van: az, aki a legtöbb szavazatot kapja) pedig fenntartani látszik e két párt dominanciáját, valamint azt a gyakorlatot, miszerint mindkettőnek szüksége van egy harmadik párttal kötött koalícióra a parlamenti többség megszerzése érdekében.

A harmadik legnagyobb párt a Liberáldemokraták (The Liberal Democrats), amely a korábbi Liberális Pártból (Liberal Party) és a Szociáldemokrata Pártból (Social Democratic Party) alakult 1988-ban. A párt egyik célja a brit választási rendszer megreformálása a két nagy párt dominanciájának megtörése érdekében.

Skócia, Wales és Észak-Írország egyaránt rendelkezik saját parlamenttel (assembly), az Egyesült Királyság közös szervei mellett. Ez a nagyfokú autonómia sem akadályozta meg az Egyesült Királyságtól való függetlenedési törekvéseket, és új függetlenségért harcoló pártok kialakulását. Ilyenek például a Skót Zöld Párt (Scottish Green Party) és a Skót Szocialista Párt (Scottish Socialist Party), amelyek az utóbbi években váltak népszerűvé, a parlamenti “kétpártrendszert” azonban nem befolyásolhatták.

Letölthető publikációk:

Egyesült Királyság politikai pártjai214 KBPDF dokumentum2008.04.21.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius