Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Független Államok Közösségének alapokmánya
1993.01.23.

1991. december 8-án Borisz Jelcin az Orosz, Sztanyiszlav Suskievics a Belorusz és Leonyid Kravcsuk az Ukrán Köztársaság vezetői a belorusziai Viskuli közelében (Beloveszkaja Puszka terület) tartott találkozón kinyilvánították a Szovjetunió megszűnését, és szándékukat fejezték ki, hogy megalakítják a Független Államok Közösségét (FÁK). December 12-én az Orosz SZSZK Legfelsőbb Tanácsa ratifikálta a beloveszkajai egyezményt, és ezzel a Szovjetunió hivatalosan megszűnt. 1991. december 21-én Almatiban a volt 15 szovjet tagköztársaság közül 11, Azerbajdzsán, Belorusz Köztársaság, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, aláírta a FÁK alapokmányának elkészítéséről szóló protokollt, ezzel de facto elismerte és ratifikálta a szervezet létrehozását kimondó belovszkajai egyezményt. Elutasította a találkozón való részvételt és a FÁK elismerését a három balti állam, amelyek már 1991. szeptember 6. óta független államok voltak. Grúzai pedig csak 1993 decemberében csatlakozott a szervezethez.

A FÁK alapokmány lentebb közölt szövegét a FÁK Államfők Tanácsa 1993. január 22-én fogadta el. Az alapokmány értelmében a tagországok egy évet kaptak arra, hogy a saját alkotmányos szabályaik szerint ratifikálják az alapokmányt.

A dokumentumot újra közreadja Rada Péter.

A lentebb közölt szöveg az 1993. január 22-én elfogadott FÁK alapokmányának nem hivatalos angol fordítása. (Forrása Resource: http://www.therussiasite.org/legal/laws/CIScharter.html) Az eredeti dokumentum orosz nyelven megtalálható: http://www.cis.minsk.by (a FÁK hivatalos honlapján).

Letölthető publikációk:

A Független Államok Közösségének alapokmánya49 KBPDF dokumentum2007.02.26.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius