Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

OLOSZ LEVENTE

Irán és Szaúd-Arábia részvétele a jemeni polgárháborúban (2004–2010)

 

A 2004 és 2010 között a húszi lázadók és a jemeni kormány között lezajlott összecsapás-sorozatot húszi konfliktusnak vagy szádai polgárháborúnak/háborúnak nevezik. A húszi lázadás mozgalomnak indult az 1990-es évek elején, amelynek célja az Észak-Jemenben õshonos zajdi vallás felélesztése és promoválása volt. A mozgalom vezetését a Húszi család vállalta fel, amely lassan veszélyeztetni kezdte Száleh elnök hatalmi legitimitását és a húszi mozgalom biztonsági kockázatként jelent meg a jemeni kormány szemében. A kormány többször próbálta megtörni a Húszi család által vezetett mozgalmat, e kísérletek végül erõszakba torkoltak és kirobbant a konfliktus. A lázadók vezetõik után a ’Húszi’ címkét kapták. Elmondható, hogy a konfliktus a zajdi vallás felemelése miatt kezdõdött, de késõbb a lázadás már politikai és geopolitikai dimenziókat is kapott. Vagyis a vallási céloktól politikai célok irányába tolódott.

Az összecsapások 2004-ben kezdõdtek, amikor is Huszein al-Húszi – aki a mozgalom vezetõjévé vált –  követõi kormány-, Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak Szánában, majd a tüntetések letörése érdekében a kormány letartoztatások, támadások és zaklatások sorozatát indította el ellenük. A háború kisebb fegyverszünetekkel tördelt szakaszból állt. A konfliktus következtében a Száda tartományban elképesztõ pusztítás történt, sokan meghaltak, civilek tízezrei váltak földön futóvá.

Letölthető publikációk:

Iran-es-Szaud-Arabia-a-huszi-konfliktusban839 KBPDF dokumentum2015.01.23.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius