Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata az Európai Tanács 2014. december 18-i üléséről
2014.12.19.

 

Orbán Viktor óvatos szemléletre intett az orosz válságot illetõen

2014. december 19.

 Óvatosságra intett Orbán Viktor miniszterelnök az oroszországi válság lehetséges következményeinek megítélését illetõen: mint csütörtök késõ este Brüsszelben újságíróknak elmondta, az orosz devizatartalékok és az orosz katonai képességek rendkívül erõsek, az orosz gazdaság újjászervezhetõ, Oroszország továbbra is komoly ország, amelyet megfelelõ súlyán kell kezelni.

„Csínján az elhamarkodott véleménynyilvánítással" - mondta. Szerinte nem szabad végzetesen legyengült országként tekinteni Oroszországra.

"Komoly tényezõ, és komoly tényezõ marad a jövõben is" - fogalmazott.

Orbán Viktor az EU-országok állam-, illetve kormányfõinek tanácskozása után nyilatkozott. Elmondta, hogy vannak uniós tagországok, amelyek Magyarországnál is súlyosabb veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni az ukrán válság miatt Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolataik visszaesése, az oroszokkal szemben meghirdetett szankciók következtében. Ezek az országok - tette hozzá - nyíltan felvetik, hogy Ukrajna megsegítése elõtt inkább talán õket kellene kárpótolni a veszteségeikért.

Ukrajnának a már korábban bejelentett 17 milliárd eurón kívül még legalább 15 milliárdra, vagyis jelenleg összesen 32 milliárd eurónyi támogatásra lenne szüksége - közölte a magyar kormányfõ. Mint hozzátette, utána még évente körülbelül ilyen nagyságrendû összegre lenne szükség, mindaddig, amíg Ukrajna gazdasága talpra nem áll, "ami felõl ma semmi biztosat nem tudhatunk".

Orbán Viktor szerint az EU-országok Ukrajnát illetõen - bár az ukrajnai helyzet és Oroszország megítélésében vannak köztük jelentõs eltérések - egységet kívánnak mutatni a cselekvésben, tehát nem engednek a megosztási kísérleteknek.

"Az ukrán szuverenitás mellett kiállunk. Oroszország ellen újabb szankciókat nem vezetünk be." - tette hozzá.

A csúcstalálkozó egyik fõ témájáról, az uniós gazdasági növekedés ösztönzésére hivatott intézkedéscsomagról a magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet arra: világosan kimondták, hogy a tagországoknak már korábban megítélt pénzeket nem érintheti a Juncker-csomag. Ez "megkönnyebbülésre okot adó hír a közép-európaiak számára" - fogalmazott.

Orbán Viktor nagyon súlyos ügynek minõsítette azt a kérdést, hogy szabad-e bármire - jelen esetben történetesen a növekedésösztönzõ csomag megvalósítására - hivatkozva eltekinteni a költségvetési hiány megengedett mértékétõl.

"Ha egyszer ezt az elvet áttörjük, kétséges, hogy még egyszer vissza tudunk-e térni a fegyelmezett költségvetési gazdálkodáshoz" - jegyezte meg.

Az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást illetõen Orbán Viktor elmondta: most elõször érzékelte, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket szakértõi szinten nem lehet rendezni, vagyis politikai döntést igényelnek. Ilyen - folytatta - a szuverenitás kérdése, az, hogy milyen módszerekkel rendezzék a jogvitákat. Magyarország ragaszkodik az államok szuverén igazságszolgáltatásának a rendszeréhez - szögezte le.

Orbán Viktor "közép-európai összefogottságnak" nevezte, hogy a mostani EU-csúcs következtetéseinek a szövege lényegre törõ, és annak terjedelme a töredéke az elõzõ csúcstalálkozók zárónyilatkozatainak. Megfogalmazása szerint elõször volt olyan ülése az Európai Tanácsnak, amelyet Donald Tusk volt lengyel kormányfõ személyében "közép-európai ember, Magyarország egyik barátja" vezetett.

Forrás: Orbán Viktor honlapja. In: http://www.miniszterelnok.hu/cikk/orban_viktor_ovatos_szemleletre_intett_az_orosz_valsagot_illetoen

 

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius