Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország kormányainak közös nyilatkozata Líbiáról
2014.08.13.

2014. augusztus elejére tovább súlyosbodott a líbiai belpolitikai válság. A különféle egymással is vetélkedõ fegyveres milíciák a hónap elején elfoglalták Bengázit, a keleti országrész fõvárosát, Tripoliban is harcok dúltak, szinte valamennyi külföldi képviselet elhagyta az országot. A frissen megválasztott képviselõház a viszonylag nyugalmas sivatagi városban, Tobrukban tartotta meg az alakuló ülését, a nemzetközi közösség támogatását kérte Líbiai számára. Az ország széthullásának, a szomáliaihoz hasonló folyamatnak a megállítására, elsõsorban fegyverszünetre szólított föl a Kadhafi-rendszer megdöntésében fõszerepet vállalt négy hatalom mellett az NSZK kormánya is. (HJ)

  

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország kormányainak közös nyilatkozata Líbiáról

 Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország kormányai határozottan elítélik a Tripoli és Bengázi környékén és Líbia szerte folytatódó harcokat és erõszakot. Különösen súlyos aggodalmunk az erõszak miatt, mely egyre több kárt okoz Líbia civil lakosságának és intézményeinek, s amely Líbia demokratikus átalakulását fenyegeti. Nagyon sajnáljuk, hogy nõ a civil áldozatok száma, és súlyos aggodalmunkat fejezzük ki a gyógyszerek hiánya, családok ezreinek áttelepítése, a lakóhelyek és infrastruktúrák lerombolása, valamint a gazdasági tevékenységek leállása miatt. Nagyon aggódunk a Tripoli és Bengázi civil lakossága és a polgári célpontok ellen végrehajtott támadások miatt, mely már elérheti a nemzetközi humanitárius jog megsértésének mértékét. Ennek az erõszaknak be kell fejezõdnie, és felelõseit el kell számoltatni.

Az erõszak nem lehet és nem szabad, hogy eszköze legyen a politikai célok elérésének és az ideológiai különbségek rendezésének. Csak politikai párbeszéddel, befogadó politikával és megegyezéssel lendíthetik át a líbiaiak hazájukat e válságon, és építhetnek egy szabad, virágzó, demokratikus és biztonságos államot, melyért már oly sok áldozatot hoztak.

Ezért most megismételjük a nemzetközi közösség, valamint a líbiai átmeneti kormány és a Képviselõház ismételt felhívásait egy azonnali tûzszünetre, és hogy e konfliktusban részt vevõ minden fél kezdjen békés politikai párbeszédet, és ismerje el a líbiai nép választott képviselõinek illetékességét. Továbbra is állandó kapcsolatban maradunk az ENSZ líbiai támogató missziójával és határozottan támogatjuk egy azonnali tûzszünet elérését és a vérontás befejezését célzó tevékenységüket. Sürgetünk minden oldalt, hogy késedelem nélkül adjon pozitív választ e felhívásokra.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország kormányai továbbra is szilárdan a líbiai nép mögött állnak, és Líbia partnerei lesznek mindaddig, amíg a líbiai nép be nem teljesíti reményeit és vágyait.

Forrás: Joint Statement on Libya by the Governments of France, Germany, Italy, the United Kingdom, and the United States | U.S. Department of State | Office of the Spokesperson | August 13, 2014. Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének honlapja. In : http://ircblog.usembassy.hu/

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius