Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KOMMENTÁR

VALKI LÁSZLÓ

A gyorsan változó nemzetközi rend

 

Mindenki tudta, hogy Obama megválasztása és a nagy demokrata párti többség létrejötte a Kongresszus mindkét házában mélyreható változásokat indít majd el a nemzetközi kapcsolatokban, de kevesen gondolták – még kevesebben tudták – azt, hogy ezek ilyen gyorsan bekövetkeznek.

Az elsõ jelek ugyanis nem erre mutattak. Moszkva például novemberben, éppen Obama megválasztásának napján jelentette be, hogy a tervezett amerikai rakétaelhárító-rendszer ellensúlyozására Iszkander típusú rakétákat fog telepíteni Kalinyingrád körzetébe. Egy tangóhoz két ember kell, sóhajtottak fel sokan, mondván, hogy hiába az új elnök minden jó szándéka, ha Medvegyevék nem fogadják el a feléjük nyújtott kezet. Az sem ígért gyors változást, ami Guan­tá­na­móval kapcsolatban történt. Jóllehet az új elnök beiktatása után azonnal bejelentette a hírhedt fogolytábor felszámolását, ez inkább szimbolikus gesztusnak tûnt, mert határidõként az év végét jelölte meg. Valóban, állapították meg a jogászok, két-háromszáz embert nem lehet minden további nélkül szélnek ereszteni, de azért maradt némi hiányérzetük. Ezzel egy idõben több megfigyelõ, aki még mindig hitt a vereséget szenvedett neokonzervatív stratégia helyességében, kifejtette, hogy számos olyan állandó amerikai érdek létezik, amelyet Obamáék sem hagyhatnak figyelmen kívül, tehát a washingtoni külpolitika sem fog jelentõsen megváltozni.

Letölthető publikációk:

A-gyorsan-valtozo-nemzetkozi-rend363 KBPDF dokumentum2013.11.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius