Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Koreai Nemzetközi Tanulmányok Intézet / Korean Institute of International Studies (KIIS)

Az 1980-as évek végén, a hidegháború befejezésével a nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó kutató intézetek jelentős része, így a koreai központok is kénytelen volt új kutatási területek felé fordulni, főleg 1991 után, a Szovjetunió összeomlását követően, hiszen megszűnt létezni kutatásuk fő tárgya. Ekkor el is lehetetlenült sok ilyen intézet működése, Északkelet-Ázsiában sem fenyegetett többé a Szovjetunió, így tulajdonképpen „munka nélkül maradtak” az ilyen intézetek. Természetesen egyre kevesebb lett a támogatás is, mind a magánintézmények nyújtottak, és félő volt, hogy elkallódik a sokéves felhalmozódott speciális tudás a volt Szovjetunióról.

A dél-koreai kül- és biztonságpolitikai kutatóközpontokat alapvetően három csoportba lehet sorolni. Az elsőt, az ún. kormányzat által finanszírozott intézetek képezik, amelyek sokszor a minisztériumok fiókintézményei is egyben, így kellő támogatásban részesülnek, jól felszereltek – bár a jelenlegi gazdasági recesszió következtében, ott is vannak forráselvonások.

A második csoportba tartoznak az egyetemekhez tartozó kutatóközpontok, ezek sokkal kisebbek, és sokkal erőteljesebben fókuszálnak a tanulók kutatásaira, és ritkább esetben a professzorok egyéni érdeklődési területei kerülnek előtérbe. Támogatásuk kifejezetten korlátozott.

A harmadik csoportot a speciális területre fókuszáló független kutatóintézetek alkotják. Rendszerint általában alulfinanszírozottak, kevés alkalmazottal rendelkeznek, és a kutatók támogatás-szervezési kapacitásuktól függ a finanszírozás. Nagyon kevés független kutató intézet működik ezen okok miatt, hiszen nem tudnak versenyezni a nagy intézetekkel.

Letölthető publikációk:

Koreai Nemzetközi Tanulmányok Intézet
Korean Institute of International Studies (KIIS)109 KBPDF dokumentum2009.07.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius