Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 RECENZIÓ
Varga Miklós
Az amerikai gólem küldetése és kudarca egy brit történész szemével

(FERGUSON, NIALL: Colossus: The Rise and Fall of the American Empire))

Beszédes statisztikai adat, hogy az Egyesült Államok jelenleg több mint 750 katonai létesítménnyel rendelkezik a világ 130 országában, és katonai költségvetése meghaladja a sorban mögötte álló tíz legnagyobb katonai büdzsével rendelkező ország együttes hadi kiadásait. Mint tudjuk, ez a hadseregére kiemelkedően sokat költő hiperhatalom 2001 óta két tőle távol eső ország ellen is háborút indított. A Colossus: The Rise and Fall of the American Empire című könyv szerzője, Niall Ferguson szerint a szóban forgó Amerika – minden ellenkező magyarázat ellenére – bizony egy valódi XXI. századi birodalom, és ennek így is kell maradnia. Az USA mint afféle informális impérium nemcsak hasonlít a korábbi brit birodalomra, de számos vonatkozásban túl is tesz azon.

Hasonló kicsengésű eszmefuttatást sokat olvashattunk már az elmúlt évtized folyamán. A politológusok és történészek számára a 2000-es években is hálás téma az amerikai nagyhatalmiság kérdése. Különösen igaz ez az amerikai szerzőkre. Francis Fukuyama, Robert Kagan, Joseph Nye, Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Fareed Zakaria, Michael Mann, Michael Ignatieff (és mások) bőséges szakirodalmat szolgáltattak e témában. Az Egyesült Államok világpolitikában betöltött szerepe folyamatosan a nemzetközi politikai tematikának is része. Ezen felül, noha az amerikai politikát és társadalmat évtizedeken át befelé fordulóként jellemezték, 2009-ben az elnökválasztási fordulók során már fontos téma volt a külpolitika vagy tágabb értelemben az ország világban betöltendő szerepe, szövetségeseihez és a nemzetközi szervezetekhez való viszonya, az iraki és az afganisztáni háború, vagy az emberi jogok kérdése. Azaz már a recenzió tárgyául szolgáló könyv hatásvadász alcíme alapján is biztosak lehetünk benne, hogy a Colossus a világpolitika egyik legfontosabb stratégiai kérdésével foglalkozik.

Letölthető publikációk:

Az amerikai gólem küldetése és kudarca egy brit történész szemével111 KBPDF dokumentum2009.02.09.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius