Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata moszkvai látogatásáról az MTI-nek
2013.01.31.

 

Még gyümölcsözõbb kapcsolatot szeretnénk Oroszországgal

2013. január 31.

A magyar miniszterelnök szerint csütörtöki moszkvai munkalátogatása fontos lépés volt, hogy a válság után kialakuló új világgazdasági rendszerben az eddiginél szorosabbá és a magyarok szempontjából gyümölcsözõbbé váljon az orosz-magyar kapcsolat.

Orbán Viktor azután nyilatkozott Moszkvában az MTI-nek, hogy szûk körben, majd kíséret élén tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, illetve a plenáris ülés orosz résztvevõivel. A tárgyalások összesen mintegy két és fél órán át tartottak, az egyórás szûk körû egyeztetésen magyar részrõl Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára vett még részt. A tárgyalások után Orbán Viktor beszámolt arról, hogy minden magyar szempontból fontos kérdés napirendre került. 

Magyarország olyan ország, amely energiabehozatalra szorul - fûzte hozzá a miniszterelnök -, ezért érdekelt abban, hogy növekedjen az országban elõállított energia aránya, legyen szó alternatív forrásról vagy akár atomenergiáról, amely területen régi keletû együttmûködés folyik a két ország között. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány eddig a magyar gazdaságban sikerrel csökkentette a külföldrõl behozott gáz mennyiségét, úgy, hogy közben Magyarország jó ütemben halad afelé, hogy regionális gázelosztó országgá váljon. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány csütörtökön Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat, szerzõdéseket - amelyeket az elõzõ kormányok privatizáltak. Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendõ ár tekintetében is - tette hozzá. Az MTI-nek a részleteket firtató kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófõnöke elmondta: az állam képviselõi és az E.ON között a tárgyalások minden érdemi kérdésben lezárultak, a szövegszerû megállapodási javaslat elkészült, a technikai lebonyolítás zajlik. További részleteket késõbbre ígért. A nol.hu értesülése szerint az MVM Magyar Villamos Mûvek (MVM) csütörtöki közgyûlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetõségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedõ társaságát. A lap forrásai azt kizártnak nevezték, hogy a szerzõdést még csütörtökön aláírják, mert Orbán Viktor kormányfõ és Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója a nap folyamán az orosz fõvárosban volt.

A kormányfõ Moszkvában arról is beszámolt, az atomenergia kérdésében az együttmûködés legfontosabb része a Paksi Atomerõmû két blokkjának felújításával kapcsolatos. "Ez orosz technológiával épült atomerõmû, ezért az oroszok is újítják most fel" - mondta Orbán Viktor. Arról is beszámolt: hamarosan döntés születik a bõvítésrõl, amelyre nemzetközi pályázatot írnak ki.

 A légügyi együttmûködés kérdésében a két ország arra keresi a megoldást, hogy a Malév kiesése után miként tehetõ élénkebbé a fõvárosaik közötti légi kapcsolat. 

A mezõgazdasági termékek tekintetében határozott ígéret van arra, hogy Magyarország nagyobb mennyiségben adhatja el azokat az orosz piacon - mondta a magyar kormányfõ. 

Putyin elnök Orbán Viktort fogadva hangsúlyozta, hogy Magyarország "kétségkívül prioritást élvezõ partner Közép-Európában", a két ország kapcsolata minden irányban kedvezõen fejlõdik. Emlékeztetett: Oroszország - Németország után - a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2011-ben 11 milliárd amerikai dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a befektetések az utóbbi három évben nem, vagy csak nagyon alacsony mértékben növekedtek. Kijelentette: az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a magyarországi erõmûvek felújításában, illetve újak építésében. Az energiapolitikát érintve köszönetet mondott azért, hogy Magyarország támogatta a Déli Áramlat földgázvezeték építését, amelynek megvalósítása során a magyar gazdaság mintegy 610 millió eurónyi beruházáshoz jut, a tranzitdíjakból pedig további bevétele származik majd, és gázellátása is javulni fog. 

Orbán Viktor válaszában kijelentette: Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban legyen és szoros együttmûködést tartson fenn Oroszországgal. "Mi, magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország milyen fontos partnerünk. Tisztában vagyunk Oroszország súlyával és jelentõségével is, de a tiszteletet, amelyet Oroszország iránt érzünk, elsõsorban nem Oroszország mérete, hanem kultúrája váltja ki belõlünk, és az orosz kultúra iránti tiszteletünk adja meg az alapját a jó gazdasági együttmûködésünknek" - fogalmazott a kormányfõ. Hozzátette, hogy Magyarország mindig is nagy nemzetnek tekintette Oroszországot, amelynek nagy jövõje van.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, kifejezetten szeretné megõrizni a két ország közötti energetikai együttmûködést, és az energiarendszer bõvítésében számít "Oroszország nagyszerû szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára". A magyar kormányfõ szerint a pénzügyi válság után Európában új korszak kezdõdik, amelyben Oroszországnak kiemelkedõ szerepe lesz. "Mi erõs európai országként szeretnénk együttmûködni a hatalmas Oroszországgal. Nyitottak vagyunk minden kérdés õszinte megtárgyalására és megállapodásra is" - összegezte álláspontját Orbán Viktor.

 Forrás: Orbán Viktor honlapja. In: http://www.miniszterelnok.hu/cikk/egyetertes_az_energetikai_egyuttmukodesben

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius