Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
30. szám (2011)E-KÖNYVTÁR

CSICSMANN LÁSZLÓ

A dán karikatúra-botrány és a globális umma

2005. szeptember 30-án – egy világszerte kevésbé ismert dán napilap –, a Jyllands Posten tizenkét karikatúrát közölt Mohamed prófétáról, amely néhány hónappal késõbb nemcsak Európa-szerte, hanem a tágabb iszlám világban is tüntetéseket, helyenként összecsapásokat váltott ki. A gúnyrajzok körüli események a mi versus õk, vagyis Európa versus iszlám színezetet öltöttek. Az európai politikusok többsége az egyik legfõbb európai érték, a szólásszabadság nevében védelmébe vette a Jyllands Postent, addig a muszlimok többsége értetlenségét fejezte ki a vallási érzelmeik súlyos megsértése miatt, és a szerkesztõ felelõsségre vonását, illetve a szólásszabadság korlátozását követelték.

A dán karikatúra-ügy egyike azoknak az európai muszlimokat a közszférába emelõ konfliktushelyzeteknek, amelyekben az európai döntéshozók a bevándorlók társadalmi integrációjának veszélyeit látják. Az 1988–89-es Rushdie-ügy, majd az ugyancsak az 1990-es éveken átívelõ francia fejkendõ-vita, a robbantásos merényletek (Madrid és London), valamint a XVI. Benedek pápa regensburgi beszédét követõ visszhangok, a Geert Wilders filmje körül kirobbant botrány, mind-mind azt a látszatot erõsítik, hogy az európai muszlim közösség képtelen elfogadni az európai normákat. A dán karikatúra-botrány azonban ennél a sematikus képnél sokkal komplexebb kérdéseket vet fel, amelyeket a tanulmány elemezni kíván. Mindenekelõtt mi vezetett ahhoz, hogy az európai viszonylatban egyik legliberálisabbnak, legtoleránsabbnak tartott dán társadalomban kiélezõdött a feszültség a többség és kisebbség között? Hogyan vélekednek az európai muszlimok a karikatúrákról? Miért vált nemzetközivé a botrány? És – különös tekintettel – milyen érvek szólnak a szólásszabadság korlátozása mellett és ellen? A karikatúra-ügy tehát többszintû elemzést kíván. Elsõként bemutatjuk a karikatúra-kérdés történetét, majd reflektálunk a tágabb iszlám világ reakcióira, és végül összefoglaljuk az európai értékekkel és az integrációval kapcsolatos vitákat.

Letölthető publikációk:

A dán karikatúra-botrány és a globális umma438 KBPDF dokumentum2011.01.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius