Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Almunia, Joaquín

Joaquín Almunia (Bilbao, 1948.) spanyol politikus, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa ( 2004–).

Kitűnő iskolákban tanult: közgazdasági és jogi diplomát a Deusto Egyetemen, Bilbaoban szerezte meg, posztgraduális tanulmányait Párizsban a L’École Pratique des Hautes Études-ben folytatta, majd részt vett a Harvard Egyetemhez tartozó Kennedy School of Government „Felső kormányzati vezetők” (Senior Managers in Government) programjában.

Tanulmányai közben/után társelőadóként tanított Madridban az Alcalá de Henares Egyetemen a foglalkoztatás és társadalombiztosítás joga kurzusban. 1972 és 1975 között a Spanyol Kereskedelmi Kamara Tanácsának közgazdásza volt Brüsszelben. Majd 1976-tól 1979-ig az Spanyol Általános Munkásszövetség (UGT) közgazdászaként dolgozott.

Szakmai karrierje mellett 1979-től politikusi pályáját is tudatosan építette, 1979 és 2004 között parlamenti képviselő volt, később több miniszteri pozíciót is betöltött: 1982 és 1986 között munkaügyi és társadalombiztosítási miniszter, majd 1986 és 1991 között közigazgatási miniszter lett. 1994 és 1997 között a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szóvivője volt. Ezután még magasabbra emelkedett a ranglétrán, a PSOE elnöke lett 1997-ben, és ezt a pozíciót egészen 2000-ig töltötte be. 2000-ben már Almunia volt a PSOE miniszterelnökjelöltje a választásokon. Jelenleg is tagja a Spanyol Szocialista Munkáspárt politikai bizottságának.

Szakmai és politikusi karrierje mellett egyéb területeken is jelentős tevékenységet folytatott/folytat. Sok szakcikke és több könyve jelent meg gazdasági és pénzügyi témákról.

2004. április 26-án a Romano Prodi vezette EU Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa lett Pedro Solbes utódjaként, aki lemondott, mert tagja lett a Spanyolországban újonnan megválasztott Zapatero-kormánynak. 2004 novemberében Almuniát újra megválasztották, immár a Barroso vezette Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosának. Megbízólevelében Barroso központi feladatként említi, hogy Almunia vezetésével, de közösen, megtalálják azt a helyes gazdaságpolitikai irányt, amely elősegíti a gazdasági növekedést és biztosítja a pénzügyi stabilitást. Mindemellett a pénzügyi biztos kiemelten fontos feladata a lisszaboni célkitűzések elérése és olyan gazdaság kiépítése, amely „motorjává” válhat a szociális és környezeti célok megvalósításának is.

Gazdasági és pénzügyi biztosaként Almunia lett az EU Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának vezetője is. A főigazgatóság legfontosabb feladata a gazdasági és monetáris unió (EMU) zavartalan működésének biztosítása, mindemellett még az EU egyéb gazdasági és pénzügyeinek koordinálása is: 1. az EU és az eurozóna gazdasági felügyelete, 2. aköltségvetési politika és a közpénzek folyamatos ellenőrzése, 3. a gazdaságpolitika irányítása, 4. az euro jogi, gyakorlati és intézményi aspektusainak felügyelete, 5. pénzpiacok és tőkemozgások felügyelete, 6. aharmadik világ országaival való gazdasági kapcsolatok koordinálása, 7. finanszírozás.

Joaquín Almunia az EU gazdasági, pénzügyi és monetáris politikájáért való felelőssége mellett fontos feladatokat lát el az Európai Bizottság kommunikációs munkájában is.

 

Források:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/almunia/profile/documents/portfolio_assignment_letter_en.pdf

http://ec.europa.eu/commission_barroso/almunia/profile/commissionercv/index_en.htm

http://ec.europa.eu/commission_barroso/almunia/profile/documents/declaration_of_interests_en.pdf

http://ec.europa.eu/dgs/economy_finance/index_en.htm

http://ec.europa.eu/economy_finance/about/activities_en.htm

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius