Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Magyar külpolitika az uniós elnökség után. A magyar külpolitika stratégiai irányai
2011.12.19.

Martonyi János külügyminiszter 2011. december 19-én a Magyar Külügyi Intézetben bemutatta a Magyar külpolitika az uniós elnökség után  című dokumentumot, amely  összefoglalja a magyar külpolitika stratégiai irányait.  

A stratégiai dokumentum célja – hangsúlyozta a külügyminiszter –, hogy iránymutatást nyújtson a magyar diplomáciai kar munkájához, tájékoztatásul szolgáljon a közvélemény számára, és kiindulópontot képezzen a külügyi tárca további stratégiaalkotó munkájához.

A dokumentum foglalkozik külpolitikánk értékrendjével, az értékek és érdekek összhangjával, értékeli hazánk jelenlegi helyzetét a világban, megjelöli a külpolitika aktuális prioritásait, áttekinti azokat az ágazati kérdéseket, amelyek meghatározóvá válhatnak a magyar diplomácia arcélében, majd területi bontásban foglalkozik a külkapcsolataink perspektíváival. Rámutat a diplomácia közszolgáltatás jellegére, ismertetve a Külügyminisztérium tevékenységének ezt erősítő fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseket. Martonyi János stratégiánk legfontosabb új elemeiként utalt a globális nyitás szándékára és térségpolitikánk megerősítésére.

A tárcavezető előadásában kiállt az értékalapú külpolitika mellett, majd ismertette a magyar külpolitika fő hangsúlyait. Kitért arra is, hogy az európai uniós együttműködés központi szerepet játszik hazánk külkapcsolataiban. Ehhez kapcsolódóan amellett érvelt, hogy Magyarországnak érdemes csatlakozni az új uniós paktumhoz, a jelenleg formálódó kormányközi szerződéshez. 

Az elkészült stratégiai dokumentum Martonyi János szerint nem kormányzati szintű anyag, hanem a Külügyminisztériumban az elmúlt másfél év során is követett stratégiai gondolkodást foglalja össze, helyzetképet ad a magyar külpolitikáról, jövőbemutató célokat vázol fel. Ez a tárca dokumentum fontos lépés egy később kialakítandó külkapcsolati stratégia kidolgozásához.

A dokumentum újraközlésének forrása  a Külügyminisztérium honlapja:
http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/a-kulugyminiszter-bemutatta-a-magyar-kulpolitika-strategiai-iranyait-osszegzo-dokumentumot

Letölthető publikációk:

Kulpolitikai_strategia_szinopszis348 KBPDF dokumentum2011.12.24.
Kulpolitikai_srtategia6.3 MBPDF dokumentum2011.12.24.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius