Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
EU-nyilatkozat az Oroszországgal szembeni további szankciókról
2014.07.29.

Az Európai Unió 2014 márciusában a Krím orosz bekebelezése nyomán három körös szankciórendszert helyezett kilátásba. Az elsõ kört gyorsan bevezették. A második körben vagyonzárlatot rendelt el olyan személyekkel, illetve entitásokkal szemben akiket/amelyeket az EU felelõsnek nyilvánított „az Ukrajnával szembeni jogellenes cselekményekért”. Ebben a második szakaszban az EU – az Egyesült Államok szankciós politikájával párhuzamosan – több lépésben fokozatosan kiterjesztette a szankciók által érintettek körét. Július második felétõl került elõtérbe a harmadik szakaszra való áttérés megkezdése, amelyben a pénzügyi szektorban, a védelmi szektorban, illetve az érzékeny és innovatív technológiák tekintetében az addiginál átfogóbb, immár szektorszintû gazdasági bojkottot irányoznak  elõ. Az errõl szóló bejelentést az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozat formájában július 29-én tette meg az Európai Tanács elnöke és az Európai Bizottság elnöke. A szankciós intézkedések augusztus elsején léptek hatályba.

Az orosz kormány a korábbi nyugati szankciókra hivatkozva 2014. augusztus 7-ei határozatával egy éves idõtartamra teljes importtilalmat vezetett be egyes, az Európai Unió tagállamaiból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából származó mezõgazdasági és élelmiszeripari termékekre. (HJ)

A dokumentumközlés forrása: Az Európai Tanács elnökének honlapja. In: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/HU/ec/144189.pdf

Letölthető publikációk:

EU-szankciok-Oroszorszag-ellen92 KBPDF dokumentum2014.08.14.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius